Tsipras: Dohoda musí byť realizovaná, aj keď ju Grécku vnútili

Grécky premiér Alexis Tsipras obhajoval dohodu o dlhovej kríze svojej krajiny dosiahnutú na summite lídrov eurozóny.

14.07.2015 23:04
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (19)

Ten síce označil za „zlú noc pre Európu“ a dohodu za „vnútenú“ Grécku, zdôraznil však, že kompromisný dohovor zachránil krajinu pred odchodom z eurozóny a musí byť uskutočnený, informovala agentúra Reuters.

Tsipras v rozhovore pre štátnu televíziu v utorok večer vyhlásil, že plne preberá „zodpovednosť za podpísanie textu, v ktorý neverím, ale som zaviazaný ho realizovať“. Podľa vlastných slov zápasil o to, aby nemuseli byť znižované mzdy a dôchodky, pričom dohodnuté fiškálne úpravy sú miernejšie než v minulosti.

„Nebola by to jednoduchá úloha pre nikoho … Snažil som sa robiť, čo bolo v mojich silách pre to, aby som získal všetko, čo som mohol,“ uviedol Tsipras o rokovaniach v Bruseli.

Tsipras, ktorý čelí veľkej nespokojnosti s dohodou vo vlastnej ľavicovej strane Syriza, tiež povedal, že Grécko sa musí držať dohodnutých opatrení. Dodal, že má v úmysle zotrvať vo funkcii celé štyri roky, odmietol tak predčasné voľby.

„Nebudem utekať pred týmito povinnosťami a budem sa snažiť realizovať svoj politický program počas štvorročného obdobia,“ uviedol. „Krutou pravdou je, že táto jednosmerná cesta pre Grécko nám bola vnútená,“ vyhlásil.

„Mám zodpovednosť zaistiť, aby banky neskrachovali a ľudia nestratili svoje úspory,“ dodal. Zdôraznil, že v Grécku je teraz potrebné bojovať s korupciou a daňovými únikmi.

Premiér má podľa neho povinnosť bojovať, hovoriť nepríjemnú pravdu a robiť ťažké rozhodnutia. „Najhoršie vecí, ktorú by kapitán mohol urobiť, keď riadi loď v búrke, by bolo opustiť kormidlo,“ vyhlásil.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Alexis Tsipras #grécky dlh