Pozostalí po obetiach letu MH17 žalujú veliteľa separatistov

Pozostalí po obetiach z malajzijského boeingu z letu MH17, ktorý sa pred rokom zrútil na východnej Ukrajine, podali žalobu na bývalého ruského veliteľa separatistov Igora Girkina, nazývaného Igor Strelkov, ako na človeka zodpovedného za zostrelenie civilného stroja.

16.07.2015 10:40 , aktualizované: 13:08
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Pracovníci počas odstraňovania trosiek malajzijského lietadla z miesta tragédie na východe Ukrajiny.
debata (164)
Pozostalí požadujú 900 miliónov dolárov, napísal britský denník The Telegraph na svojom webe. Separatisti obvinenia zo zostrelenia lietadla opäť odmietli a Girkin sa mu vysmial.

Girkin alias Strelkov podľa žaloby pôsobil u povstalcov s požehnaním Kremľa, keď jeho jednotka zostrelila Boeing 777 letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo.

Žaloba bola podľa denníka podaná v stredu v Chicagu v mene pozostalých po 18 cestujúcich a opiera sa o vyjadrenie Girkinovej ​​jednotky na ruskej sociálnej sieti po zostrele: „Varovali sme ich – nelietajte na našej oblohe.“

Rebeli sa vtedy spočiatku domnievali, že zostrelili transportné lietadlo ukrajinského letectva. Odkaz bol vymazaný vzápätí po tom, čo sa ukázalo, že rebeli pravdepodobne omylom zostrelili boeing namiesto antonova. Verejne ale separatisti vždy popierali zodpovednosť za skazu MH17.

Žaloba obviňuje tiež Kremeľ, že je za nešťastie spoluzodpovedný, a to nielen kvôli Girkinovi, ale aj údajnému dodaniu rakety, ktorá boeing zostrelila.

Advokát Floyd Wisner sa pri podaní žaloby opiera o americký zákon o ochrane obetí mučenia, ktorý umožňuje súdiť občanov cudzích krajín. V žalobe podľa Wisnera „nejde o peniaze“, ale má prinútiť Girkina zodpovedať otázky pozostalých a tiež prinútiť Rusko, aby spolupracovalo s medzinárodnou justíciou.

Hovorkyňa rebelov o žalobe: Ak tí ľudia sú idioti, tak sú idioti

Separatisti obvinenia opäť odmietli. „Vyšetrovanie ešte nie je ukončené. Akékoľvek obvinenia a žaloby sú doteraz neopodstatnené,“ povedal agentúre Interfax menom doneckých separatistov Eduard Basurin. „Veliteľ sa nebude vyjadrovať. Ak tí ľudia sú idioti, tak sú idioti,“ nechala sa počuť v moskovskom rozhlase Girkinova hovorkyňa a manželka Miroslava Reginská.

Sám Girkin na internete ironicky napísal, že sa cíti byť skoro miliardárom, pretože „dlhovať 900 miliónov je skoro to isté ako mať stovky miliónov“. Kritizoval západného žalobcu, ktorého „celá morálka a všetky ‚spoločné ľudské hodnoty‘ majú peňažné vyjadrenie“.

Žalované – v mene jednej vdovy – sú tiež malajzijské aerolinky za to, že leteli cez zónu vojnového konfliktu. Malaysia Airlines sa zdržali vyjadrení.

Výsledky oficiálneho vyšetrovania, zvereného Holandsku kvôli národnosti väčšiny obetí, ešte neoznámili. Vyšetrovatelia sa údajne prikláňajú k verzii o tom, že lietadlo zničila raketa odpálená z povstaleckého územia, zatiaľ čo Moskva sa pokúša zvaliť vinu na Ukrajincov.

Malajzia v týchto dňoch na pôde BR OSN predložila oficiálny návrh, aby o vinníkovi katastrofy rozhodol medzinárodný súdny tribunál. Rusko ale návrh, ktorý podporuje aj Holandsko a Ukrajina, odmieta – a disponuje právom veta. O rezolúcii by sa podľa médií mohlo hlasovať budúci utorok.

Strelkov sám seba v rozhovoroch označuje za profesionálneho agenta tajných služieb, nie vojenského veliteľa. Bývalý dlhoročný príslušník ruskej tajnej polície FSB a vojenskej rozviedky GRU pôsobil podľa svojho vyjadrenia v bojových operáciách v Bosne a v Podnestersku aj v oboch čečenských vojnách na prelome storočí. Teraz žije v Moskve, pretože Kremľu sa údajne znepáčil a z Donbasu ho jeho velitelia odvolali.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo #Igor Girkin-Strelkov