Kyjev navrhuje zmenu, ale nie osobitný štatút v Donbase

"Pod tlakom, ale bokom," tak by sa dal charakterizovať výsledok najnovšieho rozhodnutia poslancov v Kyjeve. "Nie je tam ani slovo o osobitnom štatúte územia v Donbase," vrátil do reality niektorých nadšencov aj predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Grojsman.

16.07.2015 14:20 , aktualizované: 19:54
Petro Porošenko Foto: ,
Petro Porošenko.
debata (109)

Po tom, čo snemovňa potrebnou väčšinou (288 z 374 pr­ítomných) vo štvrtok schválila prezidentom Petrom Porošenkom navrhované ústavne zmeny v časti „decentralizácia“. Zároveň návrhy poslanci posunuli Ústavnému súdu a až po jeho náleze budú o návrhu znovu hlasovať.

Ako konštatovala Ukrajinskaja pravda, Porošenko prišiel s návrhom až po rokovaní s námestníčkou šéfa diplomacie USA Victoriou Nulandovou, ktorá bola na dvojdňovej návšteve Kyjeva. Na pridelenie osobitného štatútu Donbasu nútila Kyjev aj Európska únia.

Je to totiž jedna z podmienok mierových dohôd z Minska, ktorých realizácia má za cieľ urovnanie občianskej vojny na juhovýchode krajiny. Doteraz si vyžiadala viac ako 6 500 obetí a tisíce zranených vrátane civilistov.

Podľa prvých reakcií ide zo strany Kyjeva o hru na demokraciu, čo napokon potvrdzuje jeho „vysvetľovanie“ kroku snemovne. "Počuli sme viaceré chybné interpretácie. V návrhu ústavných zmien však nebola ani nie je zmienka o osobitnom štatúte.

Obsahuje iba zmienku o schválenom zákone, ktorý sa volá O osobitostiach miestnej samosprávy v niektorých rajónoch v Doneckej a Luhanskej oblasti," cituje Grojsmana agentúra UNIAN. Zároveň dodal, že spomínaný zákon "plne zodpovedá územnej celistvosti, nezávislosti a suverenite nášho štátu”. Podľa Grojsmana všetko ostatné je výmysel.

Zmeniť ustanovenie zakotvujúce „osobitný štatút miestnej samosprávy" povstalcov na východe Ukrajiny by v budúcnosti vyžadovalo úplnú procedúru pri novelizácii ústavy, teda dve zasadnutia parlamentu a dvojtretinovú väčšinu hlasov.

Vo štvrtok nehlasovali členovia frakcie Radikálna strana a zo Svojpomoci bol za iba jeden poslanec. Už pred štvrtkovým hlasovaním Oleh Ľaško, líder Radikálnej strany, tvrdil, že v spomínanom návrhu je zakotvený práve osobitný štatút v Donbase.

Na rozhodnutie poslancov v Kyjeve reagovali už aj odporcovia dnešného ukrajinského politického vedenia v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. „Vládna moc v Kyjeve sa rúti v politike k miestu, z ktorého niet návratu v otázke urovnania konfliktu v Donbase,“ reagoval Andrej Purgin, šéf Národnej rady DĽR, citovaný DAN, agentúrou povstalcov.

Zároveň pripomenul, že samotné hlasovanie sledovali v parlamente „vysokopostavení zahraniční hostia, ktorí nemajú nič spoločné s minskými dohodami“. Podľa Purgina Kyjev opätovne hrubo porušil dohody z Minska, keď návrh zmien nekonzultoval s Donbasom a dokonca ho nepredložil ani kontaktnej skupine.

„Prijaté záväzky nemajú pre Ukrajinu žiaden význam. Kyjev otvorene opľul obyvateľov Donbasu a spoločne s nimi aj úsilie medzinárodných vyjednávačov v zastúpení Nemecka, Francúzska a Ruska,“ dodal Purgin. Podľa neho „Porošenko smeruje k bodu, z ktorého niet návratu. K miestu, keď už nik nedokáže presvedčiť Donbas o schopnosti dohody na Ukrajine“, cituje agentúra DAN lídra LĽR.

Pôvodný článok z agentúry bol nahradený článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko