Na výstavbe plotu proti utečencom sa v Maďarsku podieľajú aj väzni

Na výstavbe kontroverzného plotu proti ilegálnym imigrantom na juhu Maďarska pri hranici so Srbskom sa podieľajú aj trestanci. S odvolaním sa na ministra vnútra Sándora Pintera o tom vo štvrtok informovala miestna agentúra MTI.

16.07.2015 16:48
debata (9)

Bariéra, ktorá by mala stáť pozdĺž celej 175-kilometrovej maďarskej hranice s južným susedom, bude vraj hotová najneskôr do konca novembra. Trestanci pripravujú materiál na výstavbu plotu, uviedol Pintér pri návšteve mesta Mórahalom, ktoré stojí neďaleko miesta, kde v pondelok začali práce na prvej modelovej časti plotu.

Na výstavbe sa okrem väzňov podieľa tiež okolo 900 maďarských vojakov. Bariéra by mala byť hotová najneskôr za štyri a pol mesiaca.

Podľa Pintéra je plot len ​​dočasným opatrením a svoje opodstatnenie bude mať dovtedy, kým budú do Maďarska ročne prúdiť desaťtisíce migrantov ako teraz. Krajina s desiatimi miliónmi obyvateľov nie je podľa neho schopná taký nápor zvládnuť. Utečenci z krízových oblastí v Maďarsku vždy nájdu útočisko, dodal Pintér.

Cieľom výstavby je donútiť migrantov, aby do krajiny vstupovali legálnym spôsobom

Kritiku kontroverzného projektu Pintér na tlačovej konferencii odmietol s tým, že podobné bariéry stoja aj v iných členských krajinách Európskej únie, napríklad v Španielsku, Bulharsku či Grécku. Písomne ​​si navyše na plot zatiaľ nikto nesťažoval. Cieľom výstavby je podľa neho donútiť migrantov, aby do krajiny vstupovali legálnym spôsobom.

Minister obrany Csaba Hendy uviedol, že sa na modelovom úseku plotu pri Mórahalome najprv otestujú štyri rôzne technológie. Vláda až potom rozhodne, ktorou z nich vybaví zvyšné úseky. Testovať sa bude takisto rýchlosť aj rôzne spôsoby, pomocou ktorých bude možné bariéru prekonať. Na vznik plota maďarská vláda vyčlenila 6,5 ​​miliardy forintov.

Od začiatku tohto roka dorazilo podľa ministra Pintera do Maďarska 81 333 ilegálnych imigrantov, z toho 80 724 práve cez srbskú hranicu. Doterajší počet ilegálnych migrantov je údajne dvakrát vyšší, než za celý minulý rok. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov uviedol, že 80 percent utečencov nechce v Maďarsku zostať, ale usiluje o azyl v západnej Európe.

Nelegálne prekročenie hraníc bude trestným činom, navrhuje vláda

Šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána János Lázár uviedol, že vláda sa bude usilovať o zmenu právnej kvalifikácie nelegálneho prekročenia hraníc na trestný čin. Doteraz je v Maďarsku len priestupkom.

Ťažké stroje začali stavbu modelového úseku plotu pri hraničnom priechode Röszke-Horgoš, ktorým prechádza diaľnica A1 vedúca z Budapešti do Belehradu, v pondelok. Po dokončení by mal byť vysoký štyri metre a ťahať by sa mal pozdĺž celej maďarsko-srbskej hranici.

Belehrad vyjadril výhrady, aj keď maďarský premiér Viktor Orbán svojho srbského kolegu Aleksandar Vučica uistil, že plot nie je namierený proti Srbom, ani neznamená uzavretie hraníc. Naopak sa majú postaviť nové hraničné priechody a rozšíriť existujúce.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #výstavba #väzni #plot #utečenci