Taliani protestujú proti utečencom, do policajtov sa pustili aj stoličkami

Talianska polícia sa kvôli utečencom na niekoľkých miestach ostro stretla s demonštrantmi. V Trevise sa zranili desiatky ľudí počas akcie, ktorú na protest proti prijímaniu utečencov zvolali ľavicové hnutia.

17.07.2015 16:26
debata (29)

V Ríme zase miestni demonštrovali proti príchodu stoviek migrantov, ktorých úrady dočasne ubytujú v budove bývalej školy. Na policajtov hádzali rozhnevaní ľudia stoličky a ďalšie predmety, tí zase proti nim vytiahli obušky.

Napätie v Trevise na severe Talianska neďaleko Benátok, stúpa už niekoľko dní. Vo štvrtok večer tam obyvatelia jedného z predmestia protestovali proti zámeru úradov ubytovať asi sto imigrantov v komplexe obytných budov, v ktorých žijú aj talianske rodiny. Podpálili pritom nábytok a matrace a prenocovali v provizórnom stanovom tábore.

Podporil ich aj šéf benátskeho regióna Luca Zaia z opozičnej protiimigrantskej­strany Liga severu, ktorý hovoril o „afrikanizcii“ Talianska. „Je absurdné nasťahovať stovku migrantov do obytnej budovy, v ktorej žijú rodiny s malými deťmi,“ myslí si Zaia. Podľa neho to môže spôsobiť obrovské konflikty.

Demonštranti sa pustili do policajtov aj stoličkami.

V Ríme sa snažili miestni obyvatelia zablokovať príchod autobusu s migrantmi do bývalej školy, v ktorej majú utečenci nájsť dočasný azyl. Protestu sa zúčastnilo aj krajne pravicové hnutie Casa Pound. Po stretoch, počas ktorých lietali aj kamene a fľaše, bol jeden policajt zranený, nakoniec sa ale podarilo dostať migrantov bezpečne dovnútra.

Reportér talianskeho denníka Corriere della Sera píše, že utečenci v autobuse posmelení ochranou zo strany polície im cez okná ukazovali vulgárne a hanlivé gestá. „Hanba, hanba, odtiaľto musíte odísť,“ volali nahnevaní demonštranti.

Taliansko má veľké problémy s obrovským počtom migrantov, ktorí nelegálne prekračujú hranice krajiny, najmä po Stredozemnom mori. Tento rok by ich do Taliansko malo prísť až 200-tisíc, Rím sa momentálne stará o 8-tisíc z nich.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #utečenci #Treviso