Strelec z Tennessee: Podriaďte sa Alahovi!

"Život je krátky a ťažký" a moslimovia by nemali zmeškať príležitosť "podriadiť sa Alahovi", napísal podľa amerického monitorovacieho strediska SITE minulý pondelok na internete Muhammad Jusif Abdulazíz (24). Následne vo štvrtok zastrelil v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessee štyroch príslušníkov námornej pechoty a 18 ľudí utrpelo zranenie. Útočníka vzápätí zastrelili.

18.07.2015 08:19
debata

„Strelec počas jazdy popri armádnom náborovom stredisku spočiatku strieľal zo samopalu z vozidla a vzápätí sa premiestnil k ďalšiemu vojenskému zariadeniu vzdialenému asi 24 kilometrov,“ cituje agentúra AP predstaviteľa FBI Eda Reinholda. Podľa neho v druhom prípade mladý muž vystúpil z auta a smrteľne zasiahol štyroch neozbrojených novobrancov.

Aj preto vraždenie trvalo až do príchodu policajtov. Hliadka mala rozkaz eliminovať útočníka, ktorý ešte aj ako smrteľne zranený nepustil zbraň z rúk. Prokuratúra kvalifikovala čin útočníka ako „akt domáceho terorizmu“. V hre sú však podľa vyšetrovateľov aj ďalšie motívy.

Podľa FBI útočník je naturalizovaným Američanom narodeným v Kuvajte. Nemal žiaden záznam o prípadnom kontakte s osobami podozrivými z terorizmu. Jeho mama pochádza z Jordánska a otec je Palestínčan. Na rozdiel od syna bol práve on, aspoň podľa denníka The New York Times, sledovanou osobou podozrivou z kontaktov s teroristami. Nič mu však napokon nedokázali a zo zoznamu podozrivých ho napokon vyškrtli.

Samotný Abdulazíz, nebol podľa susedov problémový. Miloval futbal a posledný a jediný jeho „prečin“ spočíval v nedávnom prichytení pri vedení vozidla pod vplyvom návykovej látky. Už o niekoľko dní mal súd rozhodnúť o jeho treste. Medzitým sa vo vyšetrovacej cele ocitli dve podozrivé ženy, ktoré zatkli v meste Hixson, bydlisku Abdulazíza.

Obe videli počas streľby priamo na mieste útoku, pri náborovom stredisku, a tak ich ešte v piatok podrobili niekoľkohodinovému vypočúvaniu. Prípadom sa zaoberá nielen FBI, ale aj Pentagon. V samotnom štáte Tennessee sú v najvyššej pohotovosti všetky silové zložky. Dokonca aj guvernér dostal zosilnenú osobnú ochranu. Podľa AP náborové stredisko, kde sa odohrala tragédia, dočasne uzavreli na tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Tennessee #strelec