V Libanone zmizlo päť Čechov, pravdepodobne ich uniesli

Päť českých občanov zmizlo na východe Libanonu. Napísal to v sobotu s odvolaním sa na policajné zdroje miestny denník The Daily Star.

18.07.2015 12:23 , aktualizované: 20:21
debata (16)

Česi vo veku 25 až 47 rokov boli podľa denníka s najväčšou pravdepodobnosťou unesení. Polícia našla v opustenom aute batožinu s ich vecami.

Informáciu pre webové vydanie Mladej fronty DNES potvrdila aj hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Michaela Lagronová.

„Skupina piatich Čechov sa v Libanone pohybuje dlhodobo. V automobile sa okrem pasov, u ktorých nie je jasné, či nie sú falšované, našla aj hotovosť a kreditné karty. Česi mali prenajaté auto s miestnym vodičom. O ich osude sa nič nevie. Zisťujeme podrobnosti,“ uviedla s tým, že o tom píšu všetky libanonské médiá.

Podľa veľvyslanca Čumbu sú však pasy podľa všetkého pravé. Českí občania sú pravdepodobne turisti, ktorí svoj pobyt v krajine českej ambasáde nenahlásili. Ambasáda je v styku s bezpečnostnými zložkami Libanonu, poznamenal Čumba.

Libanon: Armáda intenzívne pátra po pätici nezvestných občanov ČR

Libanonská armáda intenzívne pátra po pätici českých občanov vo veku 25–47 rokov, ktorých cestovné pasy a osobné veci sa našli v opustenom motorovom vozidle v údolí Bikáa. Bezpečnostné zložky alarmoval otec vodiča, ktorý pracoval pre českých turistov, keď sa jeho syn nevrátil domov.

Automobil vodiča, ktorý pracuje na medzinárodnom letisku v Bejrúte a miesto pobytu ktorého aktuálne tiež nie je známe, našli asi 300 metrov od vojenského kontrolného stanoviska pri meste Kifrajá.

Libanonské oficiálne miesta na prípad zatiaľ nereagovali. Na Ministerstve zahraničných vecí ČR rokuje medzičasom v súvislosti s udalosťami v Libanone krízový štáb.

Ministerstvo zahraničných vecí nezverejní identitu nezvestných a nebude komentovať špekulácie

České ministerstvo zahraničných vecí pozná totožnosť piatich nezvestných občanov krajiny, ktorí zmizli bez stopy v Libanone. Nebude ju však zverejňovať s ohľadom na bezpečnosť týchto osôb a prebiehajúce vyšetrovanie, ako aj pátraciu akciu v blízkovýchodnej krajine. S odvolaním sa na hovorkyňu rezortu Michaelu Lagronovú o tom informovali české elektronické médiá a internetové servery.

Médiá v Libanone naznačujú možnú súvislosť prípadného únosu Čechov s trojicou mužov zadržaných vlani v Prahe, o ktorých vydanie žiadajú USA. Jeden z nich, Alí Fajád, podozrivý zo spolupráce s teroristami, pochádza totiž z rovnakej obce, ako zatiaľ takisto nezvestný vodič, ktorý pracoval pre spomínaných Čechov.

Podľa nemenovaného zdroja už libanonská spravodajská služba rokuje s únoscami o podmienkach prepustenia českých občanov. Praha akékoľvek komentovanie zverejnených špekulácií z pochopiteľných dôvodov odmieta.

Fajád a ďalší dvaja muži z Pobrežia Slonoviny by mali putovať do zámoria, pretože sa pokúsili predať zbrane a kokaín americkým agentom predstierajúcim členstvo v Revolučných ozbrojených silách Kolumbie (FARC), povstaleckej organizácii, ktorá už istý čas rokuje o zložení zbraní s kolumbijskou vládou.

Mestský súd v Prahe súhlasil v apríli s vydaním trojice do Spojených štátov, avšak odvolací Vrchný súd v Prahe na sklonku mája toto rozhodnutie zrušil, takže mestský súd bude v kauze rozhodovať opätovne a proti rozhodnutiu bude opäť možný opravný prostriedok, uviedol pre námestník ministra spravodlivosti ČR Petr Jägr. Oficiálne potvrdenie extradície zo strany ministra spravodlivosti ČR bude tak možné až po tom, ako rozhodnutie justície bude právoplatné.

Fajádovi blízki protestovali v marci proti jeho vydaniu do USA tak pred českou, ako aj americkou ambasádou v Bejrúte. ČR varuje pred cestami do Libanonu od októbra 2014 s akcentovaním zvýšeného bezpečnostného rizika. Navyše odporúča, že v prípade ciest by sa záujemcovia mali zaregistrovať v systéme DROZD, čo však ani jeden z nezvestných neurobil.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česi #Libanon #únos