Britský kráľovský dvor hľadá pôvodcu úniku kompromitujúceho videa

Britský kráľovský dvor sa snaží nájsť pôvodcu úniku kompromitujúceho videa do médií a zvažuje žalobu proti denníku The Sun, ktorý v sobotu zábery budúcej kráľovnej Alžbety II. s rukou zdvihnutou k nacistickému pozdravu zverejnil. Oznámil to v nedeľu denník The Daily Telegraph.

19.07.2015 11:12
kráľovná, alžbeta II., británia Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II.
debata (31)

Domáce video z roku 1933, ktoré pochádza z rodinného archívu kráľovnej, obsahuje záber sedemročnej budúce panovníčky ako počas detského bláznenia vzdáva poctu Adolfovi Hitlerovi. Podľa historikov Alžbeta zjavne nevedela, čo pozdrav znamená.

Buckinghamský palác podá trestné oznámenie, ak zistí, že film bol z kráľovského archívu ukradnutý, napísal britský denník. Na záberoch je vidieť okrem Alžbety jej sestra Margaret, kráľovná matka a strýko, neskorší kráľ Eduard VIII., Ktorý vládol necelých 11 mesiacov v roku 1936. Práve on podľa mienky odborníkov ako stúpenec nacistického Nemecka svoje netere k zdvihnutiu ruky nabádal.

Eduard sa s Hitlerom pred druhou svetovou vojnou stretol a sympatizantom fašizmu bol podľa historikov až do svojej smrti začiatkom 70. rokov minulého storočia. Film podľa správ britskej tlače vydal neskorší kráľ z rokov 1936–52 Juraj VI., Eduardov brat a otec terajšej panovníčky.

Archív kráľovskej rodiny je uložený v hrade Windsor a prístup je vystavený prísnym pravidlám, ktorých súčasťou je aj paragraf o utajení, napísal The Daily Telegraph. Jednou z možností je, že film sa dostal na verejnosť omylom pri príprave dokumentárnej snímky o kráľovskej rodine.

Budúca žaloba môže byť založená aj na podozrení z porušenia zákonov o duševnom vlastníctve. Redakcia denníka The Sun, najčítanejších britských novín, odmieta svoj zdroj odhaliť. Film bol pred niekoľkými rokmi skopírovaný a jedna z kópií sa dostala do rúk redakcie. Originál je stále uložený pod zámkom, uistila redakcia verejnosť.

Odborníci usudzujú, že film museli vyniesť von pracovníci kráľovského archívu, pretože vstup nepovolaných osôb je krajne nepravdepodobný. Oficiálny životopisec kráľovnej matky William Shawcross je zverejnením snímky znechutený. "Že to The Sun zverejnil, je absolútne odpudivé.

Historické poznatky to nijako nerozširuje. Deti sa jednoducho hrajú s rodičmi, ktokoľvek môže na svojej záhrade vystrájať podľa ľubovôle. Neznamená to absolútne nič," povedal Shawcross denníku The Daily Telegraph.

Šéfredaktor bulvárneho denníka The Sun Stig Abell kritiku za zverejnenie filmu odmieta: „Chápem, že sa im to nepáči. Domnievam sa však, že úlohou novinárov a médií je informovať o veciach, ktoré sa stali,“ konštatoval.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #video #kráľovná Alžbeta II. #hajlovanie