Pravý sektor mobilizuje stúpencov, Kyjev reaguje personálnou čistkou

Len asi stovka ľudí prišla v nedeľu do centra Kyjeva na "všeľudovú demonštráciu", ktorú zvolala extrémne pravicová ukrajinská organizácia Pravý sektor. Akcia mala byť predohrou celoštátneho zjazdu, ktorý na budúci týždeň do metropoly zvolal šéf Pravého sektora, poslanec parlamentu Dmytro Jaroš. Jeho strana je nespokojná s postupom ukrajinských úradov proti extrémistom na západe krajiny.

19.07.2015 15:49
debata (338)

Jaroš sa snaží zmobilizovať svojich stúpencov po prestrelke v Mukačeve, pri ktorej pred týždňom zahynuli traja ľudia. Podľa policajných vyšetrovateľov si pri incidente vyrovnávali ozbrojenci Pravého sektoru účty s konkurenčným gangom pašerákov cigariet. Proti strelcom zasiahla polícia, posledných niekoľko útočníkov sa stále skrýva v karpatských horách.

Kyjev sa medzitým pustil do razantnej personálnej čistky, ktorej minulý týždeň padol za obeť nielen gubernátor Zakarpatskej oblasti, ale aj šéfovia všetkých siedmich okresných úradov a oblastný policajný veliteľ. Prezident Petro Porošenko zároveň vyhlásil, že všetky nezákonné ozbrojené formácie vytvorené politickými stranami je nevyhnutne nutné odzbrojiť. Podľa ukrajinských médií mal na mysli predovšetkým Pravý sektor.

Ultranacionalis­tická organizácia sa výrazne angažovala počas minulého prevratu v Kyjeve aj pri obrane východnej Ukrajiny pred útokmi proruských separatistov. V niektorých sociálnych skupinách podľa politológov získala značný rešpekt, čo kyjevským úradom ich plány komplikuje. Oporu má Pravý sektor najmä medzi mladými Ukrajincami nespokojnými so svojím postavením v spoločnosti.

V minuloročných októbrových parlamentných voľbách Pravý sektor neuspel, strana s 2,3 percentami hlasov zostala za päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do snemovne. V polovici volebných obvodov sa hlasovalo väčšinovým systémom a v jednom z nich v Dnepropetrovskej oblasti Jaroš s prevahou zvíťazil. Stal sa tak jediným zástupcom svojej strany v jednokomorovom ukrajinskom parlamente.

Oslabiť vplyv Pravého sektora v najzápadnejšom kúte Ukrajiny chce Kyjev najmä likvidáciou šedej zóny a oslabením kriminálneho podsvetia, na ktoré je organizácia naviazaná. V Zakarpatskej oblasti vznikla v minulých dňoch úplne nová policajná štruktúra, v ktorej podľa ministra vnútra Arsena Avakova „nie je miesto pre staré kádre“.

„S banditami, pašerákmi, vydieračmi a ich komplicmi spomedzi štátnych úradníkov bude naložené spôsobom, proti ktorému nie je odvolanie. Celá štruktúra štátnej správy v Zakarpatskej oblasti bude nová,“ povedal v nedeľu Avakov.

338 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Dmytro Jaroš #Pravý sektor