Jemen: Provládne sily kontrolujú celé centrum Adenu

Juhojemenské milície a jednotky armády podporované exilovou vládou získali kontrolu nad poslednou štvrťou v centre Adenu, ktorá bola doteraz v rukách šiitských povstalcov a ich spojencov. Skupina Južný odboj presadzujúca opätovné osamostatnenie Južného Jemenu o tom v nedeľu informovala prostredníctvom svojho hovorcu Alího Ahmadího, ktorého citovala agentúra Reuters.

20.07.2015 17:04
debata (2)

Jemenská exilová vláda ešte vo štvrtok vyhlásila strategický prístav Aden za oslobodený od povstalcov, menej intenzívne boje v časti Taváhí však podľa miestnych obyvateľov stále pokračovali. Boje o mesto vypukli ešte v marci, keď ho začali obliehať tzv. húsíovia sily spriaznené s bývalým prezidentom Alím Abdalláhom Sálihom. Povstalci vtedy vyhnali vládu medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorá našla útočisko v Saudskej Arábii.

Bojovníci Južného odboja podľa hovorcu vstúpili do Taváhí na západnom okraji Adenského polostrova v nedeľu večer, pričom sa zmocnili tamojších budov rozhlasu a televízie, ako aj základní silových zložiek. Napriek tomu že Južný odboj a iné miestne skupiny majú podporu zo strany Hádího vlády, nie je zatiaľ jasné, či sa neskôr postavia za jeho prípadný návrat k moci.

Do Adenu sa vo štvrtok vrátila prvá skupina jemenských exilových ministrov a predstaviteľov tajných služieb. Provládne sily medzitým pokračujú v bojoch okolo významných vojenských základní v oblasti Lahidž, pobrežnej provincii Abjan východne od Adenu, ako aj v meste Taíz, centrálnej provincii Márib a v okolí mesta Dáli severovýchodne od Adenu.

Medzinárodná organizácia Lekári bez hraníc v pondelok pre agentúru AP uviedla, že najnovšie ostreľovanie adenskej okrajovej časti Dár Saad povstalcami si vyžiadalo takmer 100 mŕtvych a približne 200 zranených prevažne z radov civilistov.

Podľa údajov OSN si prebiehajúca občianska vojna v Jemene vyžiadala už najmenej 3 500 životov. Tento počet zahŕňa aj obete leteckých útokov na podporu Hádího vlády, ktoré vedie medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie. V dôsledku konfliktu je na humanitárnu pomoc odkázaných viac ako 20 z 25 miliónov obyvateľov Jemenu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #šiitski povstalci