Obama sa vyslovil proti diskriminácii homosexuálov v Afrike

Americký prezident Barack Obama počas návštevy Kene vyzval africké krajiny, aby pristupovali rovnoprávne ku všetkým svojim občanom, bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu.

25.07.2015 18:45
Obama, Kenyatta Foto: ,
Americký prezident Barack Obama počas tlačovej konferencie s kenským prezidentom Uhuruom Kenyattom.
debata (49)

Diskriminácia akejkoľvek skupiny obyvateľov podľa Obamu oslabuje slobodnú spoločnosť, uviedla agentúra AP.

„To je cesta, na ktorej sa začínajú narušovať slobody a stávať zlé veci … Keď si vláda zvykne zaobchádzať rôzne s rôznymi ľuďmi, tento zvyk sa môže rozšíriť,“ povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencii s kenským prezidentom Uhuruom Kenyattom.

Šéf Bieleho domu v tejto súvislosti poukázal na problém otroctva a rasovej segregácie, s ktorými v minulosti zápasili Spojené štáty.

Prezident Kene, v ktorej sa homosexualita trestá až 14 rokmi väzenia, vyjadrenie amerického prezidenta odmietol s tým, že otázka práv gejov a lesieb nie je v jeho krajine aktuálnym problémom.

Kenyatta v reakcii na Obamove slová zdôraznil, že Spojené štáty a Keňa majú rovnaké hodnoty a postoje v mnohých oblastiach. Podľa kenského prezidenta však existujú veci, ktoré niektoré odlišné kultúry a spoločnosti nemôžu akceptovať.

Obama otvoril citlivú otázku práv sexuálnych menšín v druhý deň svojej cesty po východnej Afrike, v rámci ktorej navštívi ešte Etiópiu. Urobil tak napriek tomu, že ho mnohí kenskí politici i náboženskí predstavitelia od podobných vyjadrení vopred odrádzali.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Barack Obama #keňa