Kremeľ vyzval Európu a USA na spoluprácu v boji proti terorizmu

Kremeľ v utorok vyzval Európu a Spojené štáty k spolupráci v boji s teroristami z organizácie Islamský štát (IS) a varoval, že pokusy odstrániť sýrsky režim prezidenta Bašára Asada situáciu len zhoršujú.

04.08.2015 12:39
debata (61)

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov vo vyhlásení zdôraznil, že šírenie vplyvu moslimských extrémistov Moskvu znepokojuje.

„Nie je tajomstvom, že ruská strana vyjadruje zvýšené znepokojenie nad tým, ako sa ďalej rozširuje vplyv takzvaného Islamského štátu, ako rastie územie v Sýrii a Iraku ovládané teroristami,“ citovala agentúra TASS z vyhlásenia Peskova. „Moskva znovu vyzýva Európu a USA k spolupráci v boji s terorizmom a s Islamským štátom,“ dodal kremeľský hovorca.

Podľa Peskova Putin sám opakovane nastoluje tému spolupráce v boji s terorizmom v besedách so svetovými štátnikmi, vrátane prezidenta USA Baracka Obamu. „Detailne to preberal s pánom Obamom aj pri ich poslednom rozhovore,“ povedal hovorca. Podľa dostupných informácií spolu obaja prezidenti hovorili naposledy telefonicky v polovici júla.

Peskov zároveň kritizoval krajiny, ktoré podľa neho boj proti terorizmu komplikujú svojimi pokusmi odstrániť sýrsky režim. Bez toho, aby menoval Spojené štáty, narážal ruský hovorca na nový americký plán týkajúci sa Sýrie, podľa ktorého chcú USA viesť nálety na obranu svojich spojencov bez ohľadu na to, že by to mohlo ohroziť sýrsku armádu lojálnu Asadovi.

Americký zámer v pondelok v Katare kritizoval aj ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, podľa ktorého americké plány boj s terorizmom len skomplikujú.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad #Islamskí štát #IS