Z nórskeho ostrovného väzenia odplával väzeň na surfe

Za pomocou surfu a umelohmotnej lopaty sa na slobodu dostal 23-ročný muž, ktorý si v otvorenom väzení na nórskom ostrove Bastöy odpykával trest za znásilnenie a drogové delikty. Informujú o tom agentúry.

06.08.2015 07:48
debata (2)

Väznica s nízkou ostrahou na Bastöy sa preslávila tým, že si odsúdenci môžu užívať príjemných stránok života, akými sú sledovanie filmov, jazda na bicykli alebo slnenie sa na pláži. Ploty v nej nie sú a je považovaná za symbol humánnych nápravných metód, ktoré Nórsko presadzuje.

Väzeň nie je považovaný za nebezpečného. Stratil sa počas noci na štvrtok a na pobreží sa asi tri kilometre od ostrova Bastöy našiel surf a lopata, ktoré patria väzeniu. „Vyzerá to ako veľkolepý útek, ale keby to nebol surf, mohlo to byť niečo iné. Na ostrove nie je problém nájsť niečo, na čom sa dá plávať,“ povedal agentúre Reuters šéf väzenia Tom Eberhardt.

V nápravnom zariadení si trest odpykávajú masoví vrahovia alebo pašeráci drog. Čas trávia pestovaním zeleniny, varením a ďalšími praktickými úlohami, ktoré ich majú pripraviť na prípadný návrat do normálneho života. Mnoho zo 115 miestnych odsúdencov si trest pôvodne odpykávalo vo väzení s vysokým stupňom stráženia a potom požiadalo o preloženie na ostrov Bastöy.

Pokusy o útek tú sú niečím vzácnym a ak je utečenca chytia, na tento malebný ostrov ležiaci v Osloskom fjorde sa už nevráti. „Ak odtiaľto utečiete, nie je sem cesty späť,“ hovorí k tomu Eberhardt.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #útek #väznica #Nórsko #väzeň #surf