Kurdský minister Turecku: Bojujte s Islamským štátom

"Ukázali sme svetu, že Islamský štát sa dá poraziť. Medzinárodné letecké útoky v tom kurdským silám Pešmerga efektívne pomohli. Aby sme však vojnu s Islamským štátom vyhrali, musíme mať aj ďalšiu stratégiu,“ povedal pre Pravdu v exkluzívnom rozhovore minister zahraničných vecí irackého Kurdistanu Falah Mustafa Bakir.

07.08.2015 13:00
kurdi, kurdky, protest, islamský štát Foto:
Kurdky demonštrujú proti násiliu, ktoré páchajú bojovníci Islamského štátu. Veľa žien a dievčat padlo do otroctva, v ktorom sú sexuálne zneužívané.
debata (7)
Minister zahraničných vecí Kurdistanu Falah...
Falah Mustafa Bakír, minister zahraničných vecí, Kurdistan Minister zahraničných vecí Kurdistanu Falah Mustafa Bakír.

V minulosti ste viac ráz povedali, že kurdské sily ako jediné efektívne bojujú v pozemných operáciách s Islamským štátom. Aký vplyv na to momentálne má to, že Turecko bombarduje ciele Islamského štátu a zároveň pozície Strany kurdských pracujúcich (PKK)?
Vítame, že Turecko sa aktívne zapojilo do koalície proti Islamskému štátu. Ankara môže zohrávať v boji proti nemu dôležitú úlohu. Čím viac krajín sa zapojí, tým bude medzinárodné spoločenstvo efektívnejšie pri potlačení Islamského štátu. Kurdi bojujú v pozemných operáciách proti Islamskému štátu. Budeme v tom pokračovať a budeme naďalej efektívni. Zapojenie Turecka nám v tom pomôže. Medzinárodná koalícia vedená USA bude môcť využívať základne v Turecku vo vzdušných útokoch proti Islamskému štátu. Mala by sa tiež zlepšiť kontrola hraníc. Všetko to vítame.

Keď sa vrátime k tomu, ako vnímate, že Turecko útočí na ciele PKK v irackom Kurdistane…
V tomto prípade máme z tureckého postupu obavy. Snaha zasiahnuť pozície PKK v irackom Kurdistane iba prispieva k eskalácii napätia a k ďalšiemu násiliu. Neveríme, že tento problém sa dá vyriešiť vojensky. Vyzvali sme Turecko aj PKK, aby sa vrátili k prímeriu. Mali by sa rozprávať a postupovať ďalej v mierovom procese. Nechceme, aby sa iracký Kurdistan stal novým bojiskom. Nie je to konflikt, v ktorom sme zapojení. Nechceme, aby preto ľudia trpeli. Máme už civilné obete a zranených, lebo Turecko bombarduje náš región.

Prečo sa Turecko podľa vás rozhodlo zaútočiť zároveň na Islamský štát aj PKK?
Mali by ste sa to radšej opýtať tureckých predstaviteľov. Ako som povedal, sme radi, že Ankara sa zapojila do koalície, ktorá bojuje proti Islamskému štátu. Nemyslíme si však, že je správne, že zároveň Turecko útočí na ciele PKK. Áno, táto organizácia predstavuje problém. Bombardovanie irackého Kurdistanu ho však nevyrieši.

Kurdský prezident Masúd Barzání vyzval PKK, aby sa stiahla z vášho územia. Deje sa to?
V konečnom dôsledku by PKK mala opustiť naše územie. Jej ľudia by sa mali vrátiť do Turecka. V minulosti sme podporili mierový proces medzi Tureckom a PKK. Bolo to na prospech všetkých zúčastnených. Prezident Barzání vyhlásil, že chce, aby sa PKK stiahla z obývaných regiónov. Nechcem, aby ľudia prinášali obete. Turecké bombardovanie nás zasiahlo. Má aj ekonomické dosahy. Zasahuje infraštruktúru. Prezident Barzání jednoznačne vyzval obe strany, aby sa vrátili k prímeriu.

Je PKK nejakým spôsobom zapojená do boja proti Islamskému štátu?
Nie, pokiaľ viem, tak na našom území sa PKK nezapája do boja proti Islamskému štátu.

Vítate zapojenie sa Turecka do boja s Islamským štátom. Očakávate, že Ankara bude s vami kroky v konflikte koordinovať?
V prvom rade ide o dohodu Turecka a Spojených štátov. A áno, ešte raz to zopakujem, vítame zapojenie sa Ankary. Veríme, že Turecko bude aktívnejšie riešiť problém boja s Islamským štátom. Zatiaľ však čakáme, aby sme zistili, akú úlohu chce v konflikte Ankara zohrávať. Do akej miery bude priamo zapojená do medzinárodného boja s Islamským štátom, do koalície vedenej Spojenými štátmi.

Veľa sa diskutuje o vytvorení akejsi nárazníkovej zóny proti Islamskému štátu na turecko-sýrskych hraniciach. USA zároveň cvičia sýrskych rebelov. Čo to znamená pre iracký Kurdistan a boj s Islamským štátom?
Nie sme súčasťou týchto rokovaní a dohôd. Nikto nám nepovedal, ako by mala vyzerať nárazníková zóna. Radi by sme však vedeli, ako sa vytvorí a čo to bude znamenať pre ďalší boj s Islamským štátom.

Keď hovoríme o tom, čo by mala urobiť medzinárodná koalície, je potrebné pripomenúť, že na pozície Islamského štátu útočí už viac ako rok. Čo sa za ten čas z vášho pohľadu podarilo? A čo by bolo potrebné zmeniť?
Za vládu irackého Kurdistanu môžem povedať, že si vážime všetku pomoc, ktorú nám poskytuje medzinárodné spoločenstvo. Koalícia proti Islamskému štátu má zmysel. Letecké útoky proti nemu dokázali zastaviť jeho postup. Aj vďaka nim kurdské sily Pešmerga dokázali Islamskému štátu odolávať aj ho porážať. Oslobodili sme časť územia spod nadvlády Islamského štátu a zabili sme množstvo jeho bojovníkov. Ukázali sme svetu, že Islamský štát sa dá poraziť. Letecké útoky nám v tom efektívne pomohli. Aby sme však vojnu s Islamským štátom vyhrali, musíme mať aj ďalšiu stratégiu.

Akú?
Dlhodobú. Teraz s Islamským štátom bojujeme v spolupráci so svetom. V dlhodobom horizonte sa však musíme zamerať aj na kultúrne a ekonomické aspekty boja s Islamským štátom. Čo sa týka priameho konfliktu, Pešmerga potrebuje ťažkú bojovú techniku, muníciu, zlepšenie výcviku. Už sme v tejto vojne veľa stratili. Mnoho ľudí zomrelo aj z radov našich bojovníkov. V ekonomickej rovine máme problémy. V Kurdistane máme 1,8 milióna utečencov, najmä z iných regiónov Iraku a tiež zo Sýrie. Potrebujeme ďalšiu pomoc vo vojenskej, ale aj v humanitárnej oblasti.

Zlepšila sa spolupráca Kurdov a centrálnej vlády v Bagdade v boji proti Islamskému štátu? V minulosti ste ju kritizovali.
Máme kontakty, rozprávame sa. Koordinácia s Bagdadom v boji proti Islamskému štátu však nie je taká, akú by sme očakávali. Bojovať s Islamským štátom je ale našou prioritou a sme pripravení spolupracovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Islamský štát #Kurdistan #Falah Mustafa Bakír