Nález krídla zhasol nádej pozostalých

Na francúzskom ostrove Réunion v Indickom oceáne sa nakoniec pred týždňom podarilo nájsť konkrétnu stopu. Možno môže objasniť tragédie letu MH370. Radosť však nález nepriniesol.

06.08.2015 17:22 , aktualizované: 07.08.2015 10:44
MH370, malajzijské lietadlo, príbuzní Foto: ,
Bao Lanfangová (druhá sprava) pred pekinským sídlom malajzijskej leteckej spoločnosti po tom, čo oznámili výsledok analýzy nájdenej časti krídla. Na palube boeingu linky MH370 bola jej nevesta, syn a vnučka.
debata

Predovšetkým pozostalým po 239 ľuďoch na palube Boeingu 777–200 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines letiaceho 8.¤marca 2014 na pravidelnej linke z Kuala Lumpuru do Pekingu.

„To je koniec našim nádejam, že ešte žijú,“ reagoval Číňan Tian Chao pre agentúru RIA Novosti po oznámení malajzijského premiéra Najiba Abdula Razaka, že francúzski odborníci potvrdili: kus krídla havarovaného stroja skutočne patrí pol druha roka hľadanému boeingu. Na jeho palube zahynuli obaja rodičia Číňana. Celkove letelo v osudný deň do Pekingu 152 jeho krajanov z celkového počtu 277 pasažierov a 12 členov posádky.

„O záveroch analýzy ma včera listom informovala letecká spoločnosť Malaysia Airlines. Neverím im. Tým skôr, že aj francúzska prokuratúra sa zatiaľ jasne nevyjadrila,“ povedal Tian Chao, jeden z množstva Číňanov, ktorí sa vo štvrtok zišli pred sídlom spoločnosti v Pekingu. Zástupca francúzskeho prokurátora Serge Mackowiak bol pri vyjadrení skutočne opatrnejší ako malajzijský premiér. „Je pravdepodobné, že ide o kus zo zmiznutého stroja,“ citujú agentúry jeho slová.

Aj väčšina odborníkov ostáva „pri zemi“ v reakciách na nález a výsledok jeho analýzy. Podľa nich úlomok sotva môže dať odpoveď na otázku vyšetrovateľov, čo bolo príčinou havárie. Jedinou istotou je, že stroj havaroval. Stále nie je jasné, či sa boeing rozbil pri páde o hladinu, alebo sa jeho skaza udiala ešte počas letu.

„Malý úlomok (asi dva štvorcové metre) nenasvedčuje, že konečným výsledkom analýzy bude poznatok príčiny havárie,“ cituje AFP zdroj blízky vyšetrovaniu.

Podľa väčšiny príbuzných obetí však prepravca vie od začiatku, čo sa stalo. „Potrebujeme presnú informáciu,“ dodal Číňan Tian Chao. Aj ministerstvo zahraničia v Pekingu v oficiálnom dokumente vyzvalo spoločnosť Malaysia Airlines na „pokračovanie vyšetrovania havárie lietadla a dodržanie práv a záujmov príbuzných obetí“.

Zatiaľ je isté iba to, že stroj letel ešte sedem hodín po tom, čo zmizol z obrazoviek. Podľa doterajších informácií dosiahol najprv letovú hladinu 13¤700 metrov, teda takmer maximum tohto stroja, a neskôr klesol na 3¤600 m. Podľa odborníkov by to mohlo znamenať, že na palube nastala mimoriadna situácia počnúc požiarom cez explóziu až po dekompresiu. Isté je, ako už informovala agentúra AFP, že druhý pilot Fariq Abdul Hamíd riadil prvý raz samostatne Boeing 777–200. Teda bez inštruktora (check co-pilot). Kapitánom na palube stroja bol pritom skúsený Zaharie Ahmad Shah, ktorý mal aj licenciu inštruktora.

Viacerí odborníci na portáli Aviaforum vylučujú množstvo divokých špekulácií. Vrátane predpokladu, že stroj po mimoriadnej udalosti riadil autopilot na základe dát v počítači, ktoré pochádzali ešte z predchádzajú­cich letov.

Aj možný výbuch na palube vylúčila kontrola záznamu z americkej družice. Podľa neho nad oblasťou, kde boeing nečakane zmizol, nebola žiadna explózia. Navyše radary sledujúce let stroja zaznamenali tesne pred zmiznutím z obrazoviek zmenu smeru letu. Podľa dispečerov v Kuala Lumpure možno predpokladať, že po dvoch hodinách letu a približne iba minútu pred vstupom do vietnamského vzdušného priestoru sa piloti alebo niekto, kto v tom čase sedel za kniplom, pokúsili nad Juhočínskym morom vrátiť lietadlo späť do miesta štartu. Bol to aj dôvod, prečo záchranné skupiny rozšírili oblasť hľadania.

Na druhej strane verziu únosu podporil videozáznam čínskej televízie, na ktorom sa jeden z príbuzných pokúša dovolať pomocou mobilu bratovi cestujúcemu v zmiznutom lietadle. Na opačnej strane sa ozvalo zvonenie, ale nik sa neohlásil. Rovnako pochodili aj ďalší príbuzní čakajúci na letisku v Pekingu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Malajzia #MH370