V Rusku začali systematickú likvidáciu západných potravín

V Rusku oficiálne vstúpil do platnosti dekrét prezidenta Vladimira Putina o povinnej likvidácii európskych potravín, dopravovaných do krajiny v rozpore s vyhláseným embargom. Hoci prvé tony tovaru boli v niekoľkých ruských mestách zničené už v minulých dňoch, masovú akciu začali kontrolné orgány až vo štvrtok. Začať sa malo v Smolensku, Petrohrade, Belgorodu a Orenburgu.

06.08.2015 19:47
debata (443)

Prvou obeťou mala byť údajne zásielka dánskych paradajok, ktorú vyhodili na skládke za Smolenskom. V Orenburgu likvidovali niekoľko ton európskych syrov, ktoré vraj prenikli na ruský trh cez stredoázijským Kazachstan. Nad kontrolami ruských skladov aj nad likvidáciou nežiaduceho tovaru dohliadajú pracovníci obchodnej a poľnohospodárskej inšpekcie Rospotrebnadzor a Rosselchoznadzor.

Odpor proti prezidentskému dekrétu medzitým v Rusku silnie. Mnohí ruskí komentátori aj poslanci federálneho parlamentu sú presvedčení, že potraviny by sa likvidovať nemali. Ako lepšie riešenie sa im javí distribúcia tovaru medzi chudobnými a potrebnými, napríklad medzi obyvateľstvom povstaleckých zón v ukrajinskom Donbase. K internetovej petícii proti ničeniu embargovaných potravín sa už pripojilo štvrť milióna Rusov. Kremeľ však dal najavo, že svoje nariadenie odvolať nemieni.

Podľa štvrtkovej informácie denníka Izvestija naopak ruským úradom samotná likvidácia zakázaného tovaru nestačí. Agentúra Rospotrebnadzor údajne pripravuje návrh zákona, ktorý by konzumáciu ilegálne dovezených potravín kvalifikoval ako trestný čin. Do médií prenikla aj navrhovaná trestná sadzba: podľa závažnosti previnenia by to bola pokuta 120-tisíc rubľov (46-tisíc Sk), verejne prospešné práce v dĺžke 360 ​​hodín, nútené práce po dobu jedného roka alebo až trojmesačné väzenie.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa postup úradov stal aj zdrojom vtipov, posmeškov a paródií. Ruský prezident Vladimir Putin vraj kvôli ničeniu potravín získal tituly „Spalovač syra“ a „Drvič šunky“, známe obrazy klasikov ruského maliarstva sa dočkali obmien v štýle Ivan Hrozný zabíja svoj syr. Znejú tiež ironické otázky, či po zakázanom jedle, ktoré alebo znejú ironické otázky, či sa po zakázanom jedle budú ničiť aj drahé západné autá hodnostárov.

„Ešte raz pripomíname našim čitateľom stanovisko úradov ohľadom toho, prečo potraviny nemožno využiť rozumne, napríklad ich rozdať potrebným. Ako hovorí šéfka Rospotrebnadzor Anna Popovová, ničenie zakázaných potravín je ‚úplne logické rozhodnutie‘, pretože takéto potraviny predstavujú ohrozenie spotrebiteľa,“ poznamenal ironicky list Gazeta.ru.

443 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #embargo