Trump nevylúčil, že pôjde do prezidentských volieb ako nezávislý kandidát

Newyorský miliardár Donald Trump nevylúčil, že by sa mohol uchádzať o prezidentské kreslo ako nezávislý kandidát, ak ho Republikánska strana nevymenuje za svojho kandidáta. Povedal to vo štvrtok v prvej televíznej debate medzi hlavnými republikánskymi uchádzačmi o nomináciu na prezidenta USA v roku 2016. Ako nezávislý by v konečnom boji zrejme poškodil republikánskeho kandidáta.

07.08.2015 09:09
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump v televíznej debate nevylúčiť, že ak sa nestane oficiálnym republikánskym kandidátom, pokúsi sa zabojovať o prezidentské kreslo ako nezávislý.
debata (1)

„Tento sľub v tejto fázi neurobím,“ odpovedal moderátorovi stanice Fox News na otázku, či sa môže zaviazať, že sa nestane nezávislým kandidátom a podporí každého kandidáta, ktorého republikáni vymenujú. Republikánska strana sa obáva, že v prieskumoch úspešný Trump by ako nezávislý kandidát odobral republikánskemu kandidátovi veľa hlasov, čo by pomohlo demokratom.

Doterajší priebeh kampane vyniesol slávneho realitného magnáta agresívne vystupujúceho pred kamerami do čela zástupov uchádzačov, keď jeho stále rastúci náskok dosiahol v poslednom prieskume 14 percent pred druhým Jebom Bushom. Trump pritom voličov zásobuje hlavne jednoduchými a chytľavými výrokmi.

V televíznej debate napríklad zopakoval svoje presvedčenie, že Mexiko posiela medzi nelegálnymi prisťahovalcami do USA aj zločincov. „Deje sa to, pretože naši vládni predstavitelia sú hlúpi, naši politici sú hlúpi. Naopak, mexická vláda je oveľa chytrejšia a mazanejšia,“ povedal Trump. Kým ostatní diskutujúci boli za postupnú legalizáciu súčasných asi 11 miliónov imigrantov bez dokladov v USA, Trump ich v krajine nechce.

Medzi desiatkou diskutujúcich republikánov sa dostali okrem Trumpa a bývalého guvernéra Floridy Jeba Busha aj guvernér štátu Wisconsin Scott Walker, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, senátori Ted Crz, Marco Rubio a Rand Paul, guvernéri Ohia a New Jersey John Kasich a Chris Christie a neurochirurg Ben Carson. Okrem Trumpa sa všetci dušovali, že podporia republikánskeho kandidáta, nech sa ním stane ktokoľvek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #republikáni #Jeb Bush #Donald Trump #prezidentský kanidát