Rusi likvidujú tony potravín zo Západu, chudobným ich dať nechcú

Bojovým hláseniam z frontu sa podobajú raporty ruských úradníkov o likvidácii európskych potravín, ktoré podľa prezidentského dekrétu od štvrtka masovo ničia špecializované čaty v spaľovniach, na skládkach alebo v kafilériách.

07.08.2015 11:20
debata (951)

Likvidujú nielen potraviny z Európskej únie, ktoré podliehajú ruskému embargu, ale prakticky akékoľvek potraviny bez jasne vyznačenej krajiny pôvodu, píše agentúra Interfax.

V plnej akcii sú buldozéry i spaľovacie pece. Skládky pevných odpadov pripomínajú priestor vojenských manévrov. Úderníkom sa stala Belgorodská oblasť, ktorá hraničí s Ukrajinou, kde ako jedni z prvých vo štvrtok zničili deväť ton syra neznámeho pôvodu. Fotografie zo syrového masakru vydali takmer všetky hlavné ruské médiá. Syr najskôr rozdrvil valec, potom ho zakopali do zeme.

V Orenburgu si so syrom, ktorý bol údajne privezený z Litvy cez Kazachstan, poradil buldozér. V Petrohrade zničili 20 ton nemeckého syra na letisku Pulkovo. Rovnaký osud čakal 55 ton pomarančov a rajčín v Smolensku alebo tony poľských jabĺk v Novosibirsku.

V spaľovni v Tule sa z nového nariadenia radujú, pretože likvidácia európskych potravín im umožní dosiahnuť konečne projektované kapacity. V mete Reutov pri Moskve kontrolóri vtrhli do miestneho supermarketu a zabavili poľské a írske mäso.

Hlásenia colníkov a kontrolných čát obsahuje často priamo detektívnu zápletku. Veľkú smolu mal nemenovaný vodič kamióna, ktorý sa pokúsil dopraviť do Ruska veľkú zásielku rajčín z niektorej z európskych krajín. Keď prišiel na bielorusko-ruskú hranicu, colníci zistili, že z debničiek s rajčinami odstránili štítky označujúce krajinu pôvodu. To stačilo, aby sa ruská colná stráž rozhodla nákladu zabaviť a poslať ho na likvidáciu.

Nešťastný vodič nové nariadenie ruských úradov nepoznal a myslel si, že mu hrozí tak najviac návrat späť do Bieloruska. Skočil preto za volant a napriek protestom ruských pohraničníkov zamieril na druhú stranu hranice, aby náklad zachránil. Až po chvíli si uvedomil, že na ruskej colnici nechal všetky doklady. Či sa pre ne vrátil, nie je známe.

Ruské kontrolné orgány od spustenia embarga vlani v auguste dokázali zastaviť len asi 20 percent potravinového kontrabandu. Teraz sa vraj situácia dramaticky zlepší. Len vo štvrtok podľa agentúry Rospotrebnadzor v Rusku zničili stovky ton zakázaných potravín. Výčitky kritikov, že ničia potraviny, ktoré mohli radšej skončiť ako pomoc pre ľudí na hranici chudoby, ruské úrady rozhorčenie odmietajú. Potraviny určené na likvidáciu môžu byť vraj zdraviu škodlivé, dokonca až smrteľne nebezpečné. Hrozí antrax, choroba šialených kráv, vtáčia chrípka. Pašeráci si predsa starosti s hygienou nerobia, tvrdia úrady.

Iný názor na situáciu má bývalý ruský premiér Michail Kasjanov. „20 miliónov ruských občanov žije pod hranicou chudoby. Ich prezident nariadil ničenie jedla od 6. augusta. Skutočný triumf humanizmu,“ napísal na margo absurdného diania v Rusku.

951 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #embargo #ničenie potravín