Británia je znepokojená. Sudánsky utečenec prešiel Lamanšským tunelom

Sudánsky migrant dokázal pešo prejsť z Francúzska do Británie železničným tunelom pod Lamanšským prielivom. Obišiel stráže, preliezol niekoľko plotov a vyhol sa stovkám bezpečnostných kamier, kým ho v utorok tesne pred cieľom cesty zadržala britská polícia. Informuje o tom na svojom webe denník Daily Mail.

07.08.2015 13:52
utečenci, migranti, calais, eurotunnel, vlaky Foto: ,
Sudáncovi sa podarilo obísť všetky bezpečnostné opatrenia a prejsť pešo tunelom.
debata (43)

Takmer úspešný pokus štyridsaťročného muža vyvolal veľké znepokojenie britských úradov. Doteraz sa totiž predpokladalo, že niečo také prakticky nie je možné. Spoločnosť Eurotunnel, ktorá trať prevádzkuje, už skôr upozornila, že kto sa o to pokúsi, takmer určite zomrie. Smrteľné nebezpečenstvo predstavujú vlaky prechádzajúce veľkou rýchlosťou (až 160 kilometrov za hodinu) a vysoké napätie v elektrickom vedení.

Francúzske úrady prísne strážia pri Calais prístup k trati vedúcej pod Lamanšským prielivom kvôli množstvu pokusov mnohých tisícov utečencov dostať sa do Británie ilegálne tunelom, najmä preniknutím do vlakov alebo do kamiónov prepravovaných po železnici. Preto sa Abdal Rahmán Haun rozhodol, že to skúsi „po svojich“ nehľadiac na nebezpečenstvo.

Britské úrady sú znepokojené, doteraz sa... Foto: Reuters, PASCAL ROSSIGNOL
utečenci, migranti, eurotunnel, vlaky, plot, calais Britské úrady sú znepokojené, doteraz sa predpokladalo, že prejsť Lamanšským tunelom je nemožné.

Podľa denníka Daily Mail na cestu vyrazil v utorok ráno, preliezol štyri ploty, vyhol sa objektívom štyrom stovkám bezpečnostných kamier a potom pešo prešiel v temnote takmer 50 kilometrov. O 11 hodín neskôr ho britská polícia zatkla až ešte len necelý kilometer pred výjazdom z tunela pri Folkestone.

Jeho prítomnosť v tuneli zaznamenali, keď bol už zhruba v polovici cesty. „Teraz zisťujeme, ako sa mu podarilo vyhnúť sa všetkým najrôznejším úrovniam zabezpečenia,“ povedal podľa britského denníka hovorca Eurotunnelu.

Haúna podľa neho objavili v jednom z dvoch tubusov, ktorými vedú železničné trate, nie v servisnom tuneli, vedúcim medzi oboma tubusmi. Predpokladá sa, že tento muž – zrejme prvý človek, ktorému sa prejsť tunelom podarilo – patril medzi 600 migrantov, ktorí sa pokúsili do tunela preniknúť na francúzskej strane v pondelok večer.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #utečenci #Eurotunel #Calais