Kyjev zvolil pre Donbas nezvoliteľné

Na Ukrajine platí od piatka zákon o miestnych voľbách. Tak ako to vyžadujú februárové dohody z Minska. Hlasovať sa má 25. októbra. Ukazuje sa však, že Kyjev aj tentoraz zvolil pre povstaleckú časť Donbasu nezvoliteľné.

08.08.2015 11:30
ukrajina, trhy, oblečenie, trh, blší trh, Foto:
Čoraz viac Ukrajincov, vrátane Kyjevčanov (na snímke), pre klesajúcu životnú úroveň predáva, ale aj nakupuje na „blších trhoch“
debata (249)

Navyše povstalci chcú vlastné hlasovanie o týždeň skôr. Ich výsledok Kyjev už vopred odmieta akceptovať rovnako ako akékoľvek rokovanie s predstaviteľmi samozvanej Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky. Pritom práve takúto požiadavku obsahuje záväzok z trinásťbodových minských dohôd.

V prípade novej právnej normy ide zo strany Kyjeva o akéhosi mačkopsa. Prezident Petro Porošenko a jeho okolie vopred vedeli, že je nová právna norma v tejto podobe neprijateľná pre povstalcov, odporcov súčasnej vládnej moci v Kyjeve.

Porošenko očakáva neočakávateľné

„Pre Donbas nemá zákon žiadnu váhu,“ podľa očakávania reagoval v piatok pre povstaleckú agentúru DAN šéf doneckého parlamentu Denis Pušilin. Ako zdôraznil, je to dokument pre vnútorné ukrajinské použitie.

„Súbor opatrení týkajúcich sa realizácie dohôd z Minska jasne a presne určuje konzultácie s predstaviteľmi DĽR a LĽR o volebnom zákone, ako aj o zmenách ukrajinskej ústavy. Nič z toho však ukrajinská strana s nami nekonzultovala,“ dodal Pušilin aj pre agentúru RIA Novosti.

Podľa nedávneho vyjadrenia prezidenta Porošenka bude Kyjev rokovať s predstaviteľmi územia, ktoré dnes kontrolujú povstalci, až po tom, čo sa „opätovne stane integrovanou súčasťou Ukrajiny“. Doterajší vývoj dokumentuje, že v takom prípade sa žiadne rokovanie tak skoro neuskutoční a nie je vylúčené, že pri pokračujúcom ignorovaní povstalcov zo strany Kyjeva nebudú vôbec.

Podľa povstalcov zašiel totiž rozpor priďaleko a občianska vojna si doteraz vyžiadala priveľa krvi na to, aby sa všetko vrátilo do čias spred udalostí na Majdane, ktoré odštartovali štátny prevrat na Ukrajine.

Schválený volebný zákon

Podľa novej právnej normy sa majú októbrové voľby konať na celom území Ukrajiny. Výnimkou je „okupované územie Krymu a oblasti obsadené separatistami“. Kyjev tam plánuje uskutočniť hlasovanie „až v čase, keď bude celé územie pod ukrajinskou kontrolou a budú existovať záruky, že hlasovanie sa uskutoční podľa európskych demokratických noriem“.

Podľa zákona sa komunálne voľby budú konať podľa zmiešaného princípu: zatiaľ čo hlasovanie o obsadení miestnych orgánov by sa uskutočnilo podľa väčšinového systému, voľby do mestských, okresných a oblastných rád podľa pomerného zastúpenia. Zákon ráta o. i. aj s možnosťou odvolávať už zvolených kandidátov.

Nežiaduca legitímna opozícia

„Kyjev robí všetko preto, aby naťahoval čas. Na jednej strane existuje tlak európskych a amerických partnerov Kyjeva spustiť politický proces vrátane komunálnych volieb na území samozvaných republík, na druhej strane je pre Porošenka nevýhodný zrod legitímneho lídra z Donbasu,“ upozornil ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij.

Podľa neho je nereálne očakávať kapituláciu DĽR a LĽR, a tak v súčasnej situácii je možný scenár, podľa ktorého sa komunálne voľby uskutočnia aj na území samozvaných republík pod kontrolou medzinárodných pozorovateľov.

„V takom prípade zvolení kandidáti budú legitímnymi predstaviteľmi, ktorých uzná nielen Európa. A je predpoklad, že budú aj v parlamente naladení proti Kyjevu. A to nie je v záujme súčasnej vládnej moci. Práve tomu sa bráni prezident Porošenko,“ dodal Pogrebinskij ešte pred nadobudnutím platnosti kontroverzného zákona o komunálnych voľbách.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Kyjev #komunálne voľby #Donbas #kríza na Ukrajine