Debata republikánov mala väčšiu sledovanosť ako volebná noc 2012

Televíznu debatu republikánskych kandidátov na budúcoročné prezidentské voľby v USA, ktorú vysielala televízia Fox News, sledovalo vo štvrtok 24 miliónov divákov, čo je viac ako dvojnásobok predchádzajúceho rekordu, informovala tlačová agentúra Reuters.

08.08.2015 10:14
kandidáti na prezidenta USA, republikáni, USA,... Foto: ,
Republikánski kandidáti na post prezidenta USA (zľava), Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul a John Kasich.
debata (6)

Údaje zo sociálnych médií naznačujú, že divákov k obrazovkám pritiahol realitný magnát Donald Trump. Sledovanosť diskusie 10 republikánskych kandidátov na prezidenta bola vôbec najvyššia u nešportového programu v dejinách káblovej televízie, informovala televízia.

Republikáni sa zväčša tešia pozornosti venovanej ich kandidátom, pretože chcú zabrániť, aby sa do Bieleho domu v novembri 2016 dostal po tretí raz po sebe demokrat. Štvrtkovej diskusii však dominoval kontroverzný Trump, ktorý vo vysielaní odmietol vylúčiť, že bude kandidovať ako nezávislý, ak nezíska republikánsku nomináciu a čertil sa, keď bol obvinený, že sa urážlivo vyjadruje o ženách.

Sledovanosť vysoko prekonala očakávania mediálnych expertov. Televízia Fox News mala doteraz vôbec najväčšiu sledovanosť 11,8 milióna divákov, a to vo volebnú noc v prezidentských voľbách v novembri 2012.

Meno Trumpa bolo počas televíznej debaty najčastejšie zmieňované spomínané na Twitteri, na Facebooku aj najhľadanejšie na Googli. Menej jasné je, ako uspel v samotnej debate. Ihneď po nej účastníci reprezentatívnej skupiny, ktorí ho predtým vehementne podporovali, naznačili, že naňho zmenili názor.

Kritizovali jeho neochotu podporiť prípadne iného republikánskeho kandidáta. V minulosti bola najsledovanejšia debata v prezidentských primárkach v roku 2008, na ktorej sa zúčastnili demokrati Hillary Clintonová a Barack Obama.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sledovanosť #prezidentské voľby #republikáni #debata