The Telegraph: Britskí labouristi prídu o sponzorov, ak stranu povedie Corbyn

Ak sa v nadchádzajúcich voľbách stane predsedom britskej Labouristickej strany predstaviteľ krajne ľavicového prúdu Jeremy Corbyn, príde formácia o skupinu hlavných darcov zaisťujúcich veľkú časť straníckych príjmov. Podľa denníka The Telegraph sponzori hlavnej britskej opozičnej strane pohrozili, že bude mať pre ňu voľba jedného z hlavných adeptov na funkciu po Edovi Milibandovi fatálne dôsledky.

09.08.2015 08:15
debata

Šesťdesiatšesťročný Corbyn, ktorý je o generáciu starší ako ďalší uchádzači o vedenie najsilnejšej britskej ľavicové strany, získal koncom júla volebnú podporu najväčšieho počtu miestnych organizácií strany, čo naznačuje jeho veľké šance.

Podľa britského denníka to s obavami sleduje pätica najväčších finančných podporovateľov strany, ktorí majú v úmysle kvôli Corbynovi prestať plniť stranícku pokladňu. To by pre labouristov znamenalo, že budú financovaní už prakticky iba z peňazí odborových zväzov.

„Nikdy nevsádzam na mŕtveho koňa,“ vyhlásil napríklad multimilionár Assem Allam, ktorý nedávno venoval strane pol milióna libier a s Corbynom v čele vraj žiadne ďalšie peniaze nepridá. Rovnako ďalší štedrí darcovia sa vyjadrili podobne, čo by stranu mohlo pripraviť o niekoľko miliónov libier ročne, čo je pre jej fungovanie zásadná suma.

Podľa darcov by voľba predsedu, ktorý sa kedysi hlásil k myšlienkam Karla Marxa a preslávil výzvami k znárodneniu niektorých britských podnikov, mohla uvrhnúť stranu do opozície na dlhé roky. Ľavica bude voliť nového šéfa po tom, čo Miliband rezignoval kvôli neúspechu v májových parlamentných voľbách, ktoré napriek vyrovnaným prieskumom presvedčivo vyhrali konzervatívci. Voľby sa začnú 14. augusta a ich výsledok bude známy 12. septembra.

Zástupca centristického krídla strany a zrejme hlavný Corbynov konkurent Andy Burnham varoval, že prípadné Corbynovo víťazstvo môže kvôli jeho vyhranenému slovníku rozdeliť stranu na dve nezmieriteľné skupiny.

Corbynovi stúpenci, medzi ktorých patria aj najväčšie odborové skupiny v krajine, naopak tvrdia, že je jeho voľba východiskom zo súčasnej neuspokojivej situácie strany, ktorú do opozície zaviedla centristická politika expremiéra Tonyho Blaira a jeho nasledovníkov. „Podľa nás je pre labouristov čas na zmenu. Vo vnútri strany je vírus a Jeremy Corbyn je liek,“ povedal jeden z odborárskych lídrov Dave Ward.

debata chyba
Viac na túto tému: #labouristi #sponzorské dary