Fínsko ponúka azylantom za návrat do vlasti peniaze

Neúspešní žiadatelia o azyl môžu vo Fínsku podľa nového zákona požiadať o finančný príspevok, ak sa dobrovoľne rozhodnú vrátiť do vlasti.

11.08.2015 12:26
utečenci, migranti Foto:
Do Európy ďalej prúdia stovky až tisíce ilegálnych imigrantov denne.
debata (10)

Nárok na peniaze majú tiež tí, ktorí svoju žiadosť o azyl sami stiahnu. Fínsko im tiež preplatí náklady na cestu domov. Na svojom webe o tom informovala fínska televízia YLE.

Fínsky migračný úrad príspevok označil ako spôsob, ako návrat odmietnutých migrantov uľahčiť. Tí môžu čerpať nielen peniaze, ale aj tovar, prípadne kombináciu oboch. Časť príspevku dsotanú ľudia ešte pred odchodom, zvyšok po návrate do vlasti.

Výška pomoc závistí od situácie v krajiny, do ktorej sa migranti vracajú. Získať tak môžu od niekoľko sto eur až zhruba tisíc eur. Na najvyššiu čiastku majú nárok ľudia z krajín ako je Afganistan, Irak či Somálsko. Celková suma sa ale môže navýšiť o ďalšie príplatky za to, že sa žiadateľ stal napríklad obeťou pašerákov ľudí.

Fínsko okrem týchto príspevkov prepláca aj náklady na cestu domov, ako sú napríklad letenky či vystavenie dokladov.

Helsinky si od tohto opatrenia sľubujú, že urýchlia repatriáciu ľudí, ktorí predstavujú pre krajinu ekonomickú záťaž a tiež ých, ktorých nemôžu nútene deportovať.

„Existujú krajiny, ktoré neprijímajú nikoho, kto sa nevracia dobrovoľne,“ uviedlo fínske ministerstvo vnútra. „Príkladom je Irak, ktorý berie späť len tých svojich občanov, ktorí o to požiadali,“ dodalo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Fínsko #finančné príspevky