Utečencov na Kose zamkli na štadióne

Ostrov Kos, grécky dovolenkový raj v Egejskom mori, sa stal peklom pre tisíce utečencov po tom, čo ich polícia zahnala a zamkla na miestnom štadióne. Podľa humanitných pracovníkov tam vládnu neľudské pomery.

13.08.2015 10:00
migranti, polícia, Kos Foto:
Grécky policajti sa pokúšajú zatlačiť do radu migrantov čakajúcich na registračnú procedúru v areáli bývalého štadióna na ostrove Kos.
debata (11)

Asi tisíc utečencov je uväznených na hracej ploche a rozpadajúcich sa tribúnach starého štadióna, bez dostatočného prístupu k vode a bez možnosti schovať sa do tieňa. Ďalších tisíc päťsto je umiestených v iných objektoch bývalého športoviska, kde sú aspoň chránení pred slnkom. „Situácia je úplne mimo kontroly. Každú štvrťhodinu nám z priestoru ihriska prinášajú niekoho v bezvedomí,“ povedala včera popoludní pre denník Guardian Constance Theisenová, vedúca tímu Lekárov bez hraníc, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť na štadióne. „Mali sme tu už aj epileptický záchvat,“ dodala.

Utečencov násilne držia na štadióne od utorka, keď proti žiadateľom o azyl, búriacim sa proti zdĺhavej registrácii, zasiahla polícia obuškami a hasiacimi prístrojmi. „Deň predtým začala polícia presúvať utečencov z parkov a námestí, kde táborili, pretože na ostrove neexistuje žiadne prijímacie stredisko, a sústredila ich na štadióne, aby ich mohli registrovať a dať im preukazy. Ale od utorka večera sa rozhodli ich tam zamknúť bez jedla, bez vody, bez prístupu na záchod. Rodiny, deti, starí ľudia odpadávajú od vyčerpania,“ opísala pre BBC situáciu Julia Karafová z Lekárov bez hraníc.

Na 30-tisícový Kos, kde sa už tiesni bezmála sedemtisíc utečencov, ich včera priplávala ďalšia prinajmenšom stovka. Desiatky ľudí sa vylodili z dvoch gumových člnov, ktoré pristáli asi po trojhodinovej plavbe z Turecka v blízkosti letoviska Psalidi. Ďalších päťdesiat utečencov dopravila na ostrov talianska loď, ktorá hliadkuje v Stredozemnom mori v rámci misie európskej agentúry Frontex.

V Taliansku medzitým pokračuje pátranie po nezvestných utečencoch, ktorých loď v utorok stroskotala v Sicílskom prielive. Talianskej pobrežnej stráži sa podarilo z potápajúcej sa lode zachrániť 57 migrantov, po ďalších 66 ľuďoch, ktorí sa ňou plavili, naďalej pátra. Ostrov Kos už nezvláda záplavu prevažne sýrskych utečencov, ktorí sa naň plavia z neďalekej tureckej pevniny. Starosta Jorgos Kyritsis pripustil, že miestne úrady vrátane polície a pobrežnej stráže si nie sú schopné s problémom poradiť. Na Kos preto povolali policajné posily. „Situácia na ostrove sa vymkla spod kontroly. Je tu reálna hrozba, že potečie krv,“ povedal Kyritsis.

Situáciu na Kose kritizujú aj medzinárodné humanitárne organizácie, podľa ktorých úrady na ostrove konajú pomaly a časť utečencov musí nocovať pod holým nebom bez prístupu k vode či toaletám. Žiadatelia o azyl čakajú v nekonečných radoch, kým prídu na rad. Preukazy, ktoré im umožnia stráviť v Grécku pol roka, im totiž na štadióne vystavujú iba traja policajní úradníci. Aj utorňajšie nepokoje, po ktorých sa utečenci pokúsili zablokovať hlavnú cestu vedúcu pobrežím ostrova, vypukli po tom, čo čakajúci na registráciu po dlhých hodinách stratili trpezlivosť a začali skandovať: „Chceme papiere! Chceme jesť!“ Polícia rodiacu sa vzburu tvrdo potlačila. „Vývoj situácie na Kose nás hlboko znepokojuje. Skoršia nečinnosť sa teraz premieňa v zlé zaobchádzanie s ľuďmi. Polícia začína používať čoraz väčšiu silu proti týmto bezbranným skupinám, z ktorých väčšinu tvoria utečenci pred vojnou v Sýrii a Afganistane,“ vyhlásil operačný riaditeľ Lekárov bez hraníc Brice de le Vingne.

Do Grécka od začiatku roka dorazilo už vyše 125-tisíc utečencov, čo je o 750 percent viac než v rovnakom období minulého roka. Najväčší tlak zažívajú najmä ostrovy v Egejskom mori, ako sú práve Kos alebo Chios, Agathonisi, Samos a Lesbos, kam cez Turecko mieria najmä utečenci z vojnou zmietanej Sýrie. Grécky premiér Alexis Tsipras minulý týždeň vyzval Európsku úniu, aby s jeho krajinou, ktorá rieši hlbokú ekonomickú krízu, prejavila väčšiu solidaritu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #štadión #utečenci #Kos