Išli ho vyhostiť, rozhodol sa vraždiť

Cudzinec, ktorý dobodal na smrť dvoch ľudí v švédskom nákupnom centre, čelil deportácii z krajiny. Oznámil to migračný úrad. Dvojnásobná vražda sa stala v pondelok vo veľkom obchode IKEA v meste Västeraas.

14.08.2015 08:11
švédsko, ikea, västeras, útok Foto: ,
Švédsky policajt vykonáva kontrolu osobných dokladov pred nákupným strediskom IKEA, v ktorom v pondelok došlo k dvojnásobnej vražde.
debata (13)

Páchateľom je 35-ročný utečenec z Eritrey, ktorá sa nachádza v Afrike. Pri útoku zabil 28-ročného Švéda a jeho 55-ročnú matku. Následne použil nôž proti sebe, pričom si spôsobil vážne zranenia.

Eritrejčan žil dlhší čas v azylovom centre. „Úradníci zamietli podozrivému žiadosť o povolenie k pobytu už dvakrát od roku 2013, keď pricestoval do Švédska,“ povedala hovorkyňa švédskeho migračného úradu Johanna Mahlenová. O neúspešnom žiadateľovi o azyl sa vyjadrila ako o podozrivom, pretože obvinenie mu formálne oznámia v najbližších hodinách, keď ho vyšetrovatelia budú môcť vypočuť. Po zraneniach, ktoré si spôsobil, upadol do bezvedomia. Leží v nemocnici, okolie začína postupne vnímať odvčera.

Mahlenová ďalej informovala, že Eritrejčan sa pred príchodom do Švédska živil v Taliansku ako rybár. Podrobnosti však zatiaľ nevyšli najavo, takže nie je jasné, prečo odišiel z Apeninského polostrova na sever Európy napriek tomu, že mal zdroj obživy, respektíve čo bolo medzi ním a talianskymi prisťahovaleckými úradmi.

Švédske orgány činné v trestnom konaní predpokladajú, že útočník a obete sa spolu nepoznali. „V tejto chvíli nič nenasvedčuje tomu, že by existovala spojitosť medzi nimi,“ uviedla námestníčka generálneho prokurátora Eva Morenová. Noviny Aftonbladet napísali, že zo záznamu bezpečnostných kamier vyplynulo, že cudzinec v oddelení kuchynských potrieb v IKEA uchmatol dva nože a vzápätí nimi zavraždil dvoch náhodných nakupujúcich. Krvavý útok zakončil vlastnými zraneniami.

Dvojnásobnú vraždu spáchal krátko po tom, čo sa dozvedel, že jeho situácia na severe Európy je beznádejná. Imigrační pracovníci informovali, že v pondelok ráno s ním hovorili o pláne vyhostenia do Talianska, keďže v júli definitívne stratil šancu získať azyl vo Švédsku. Polícia zatkla po zločine ešte jedného Eritrejčana. Stál na autobusovej zastávke pred IKEA. Tvrdí, že s útokom svojho krajana nemá nič spoločné.

Úrady po tragickej udalosti rozhodli o sprísnení bezpečnosti v táboroch žiadateľov o azyl v regióne. Chcú tak predísť prípadnej pomste radikálov, ktorí sú proti utečencom. V minulom roku požiadalo o azyl vo Švédsku 18-tisíc ľudí z Eritrey. Za prvých sedem mesiacov tohto roku ich je 4 200.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Ikea #Švédsko