Handelsblatt: V Nemecku požiada o azyl trištvrte milióna ľudí

V Nemecku tento rok požiada o azyl až 750-tisíc ľudí. S odvolaním sa na zdroje z nemeckého ministerstva vnútra to dnes uviedol denník Handelsblatt.

18.08.2015 11:27
debata (7)

Doteraz vláda počítala s približne 450-tisíc vysídlencami, aj to bolo viac ako dvojnásobný nárast oproti vlaňajšku, keď do krajiny prišlo asi 200-tisíc žiadateľov o azyl.

Súčasná imigračná vlna, ktorá Nemecko zasiahla, je najsilnejšia v histórii krajiny. Zatiaľ najviac ľudí požiadalo v krajine o azyl v roku 1992 v čase vojen v bývalej Juhoslávii. Vtedy do Nemecka prišlo približne 440-tisíc žiadateľov o azyl.

Príliv utečencov mimoriadne zaťažuje úrady, ktoré žiadosti o azyl riešia, aj spolkové krajiny, ktoré musia financovať ubytovanie utečencov. Pribúda preto požiadaviek na spolkovú vládu, aby na budúci rok vyčlenila v rozpočte viac peňazí na riešenie situácie s utečencami a už tento rok poskytla spolkovým krajinám dodatočnú dotáciu na zabezpečenie potrieb utečencov. Vláda sa zatiaľ zaviazala poskytnúť krajinám jednu miliardu eur, náklady spojené s utečencami sa však odhadujú na minimálne päť miliárd eur.

Vysoký počet žiadateľov o azyl vyvoláva aj napätie v nemeckej spoločnosti. Niekoľko ubytovní pre utečencov sa stalo terčom podpaľačských útokov, objavujú sa aj snahy utečencov zastrašovať. V pondelok večer sa podľa serveru Spiegel Online stala terčom podobného útoku ubytovňa v Meklenbursku-Predpomoransku, keď sa k nej priblížilo auto sa zhasnutými svetlami a jeho posádka začala smerom k budove vystreľovať delobuch a petardy.

Nemecká kontrarozviedka tiež upozorňuje, že tému utečencov stále častejšie zneužívajú aj krajne pravicové, extrémistické zoskupenia, aby šírila nenávisť proti cudzincom. Kontrarozviedka varovala, že hrozí eskalácia extrémistického násilia, fyzické útoky by okrem ubytovní pre utečencov mohli mieriť aj proti jednotlivým ľuďom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #násilie #utečenci #extrémisti #vysídlenci #žiadateľ o azyl