Konflikt v Jemene si vyžiadal už takmer 400 detských obetí

Najmenej 398 detí už tento rok zahynulo v dôsledku konfliktu v Jemene a ďalších 605 utrpelo zranenia, uvádza sa v stredajšej správe Detského fondu OSN (UNICEF), ktorú citovala agentúra DPA.

19.08.2015 09:14
jemen, deti Foto: ,
Dievčatá držia transparent s nápisom "Zastavte zabíjanie jemenských detí". Protestujú tak proti kritickej situácii v Jemene.
debata (1)

Boje v Jemene zintenzívneli koncom marca, odkedy sa postup jemenských šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, snaží zvrátiť koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie. Jej nálety majú podporiť bojovníkov lojálnych voči medzinárodne uznávanému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu, ktorý krátko pred začatím medzinárodnej ofenzívy ušiel do saudskoarabského Rijádu.

Jemenským vládnym silám sa minulý týždeň s pomocou koalície sunnitských krajín podarilo šiitských húsíov vytlačiť z kľúčových pozícií v strednej časti Jemenu.

Medzinárodná humanitárna organizácia Amnesty International vyhlásila, že intenzívne útoky oboch strán konfliktu by mohli dospieť až do štádia vojnových zločinov.

Humanitárnu pomoc podľa údajov Organizácie Spojených národov momentálne potrebuje až 21 miliónov Jemenčanov, teda približne 80 percent obyvateľstva krajiny, ktorá okrem aktuálneho vojenského konfliktu dlhodobo zápasí aj s extrémnou chudobou a nedostatkom pitnej vody a jedla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Jemen #Unicef