Mesto Calais chce odškodné 50 miliónov eur

Francúzske prístavné mesto Calais, ktoré v uplynulých týždňoch čelilo mimoriadnemu náporu utečencov, žiada od francúzskej a britskej vlády odškodné vo výške 50 miliónov eur za hospodárske škody, ktoré sa spájajú s inváziou migrantov. Pre televíziu BFM to uviedla starostka Natacha Bouchartová.

19.08.2015 21:58
Calais, utečenci Foto: ,
Každú noc zaznamenávajú policajti stovky pokusov zo strany migrantov dostať sa do tunela pod Lamanšským prielivom. Ich cieľom je Veľká Británia.
debata (3)

V Calais sa už roky zhromažďujú migranti, ktorí sa pokúšajú dostať ilegálne z Francúzska do Veľkej Británie. Momentálne ich tam však kempujú rádovo tisícky. Mesto sa cíti pri riešení tohto problému osamotené. Spomínané finančné prostriedky by podľa starostky chcelo investovať do infraštruktúry a využiť na odškodnenie majiteľov obchodných prevádzok a gastronomických zariadení v Calais.

Už vo štvrtok zavítajú do Calais ministri vnútra Francúzska a Veľkej Británie, aby tam podpísali bilaterálnu dohodu o zintenzívnení vzájomnej spolupráce, týkajúcej sa prítomnosti migrantov v Calais. Dokument sa podľa informácií oficiálnych zdrojov z Paríža týka boja proti ilegálnemu prisťahovalectvu, bezpečnostných aspektov a humanitárnej pomoci.

Obaja ministri by mali počas návštevy v Calais absolvovať aj prehliadku obnovených a posilnených bezpečnostných zariadení pred vstupom do Eurotunela pod Lamanšským prieplavom, ktoré majú odradiť potenciálnych nelegálnych prisťahovalcov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci