Protesty proti odpadkom v Libanone prerástli do krízy

Tisíce ľudí v nedeľu v centre Bejrútu už druhý deň po sebe protestovali proti neschopnosti libanonskej vlády riešiť dlhotrvajúci problém s odpadkami na uliciach. Polícia proti nim opäť zasiahla vodnými delami. Situácia prerastá v politickú krízu a demonštranti vyzývajú k zvrhnutiu vlády, ktorú označujú za nefunkčnú a skorumpovanú, uviedla agentúra AP. Premiér Tammám Salám pohrozil rezignáciou a varoval pred politickým a ekonomickým zrútením krajiny.

23.08.2015 20:42
debata (1)

Bezpečnostné sily použili proti protestujúcim vodné delá, keď sa demonštranti pokúšali preniknúť cez natiahnutý ostnatý drôt brániaci prístupu k vládnym budovám. Protestujúci vrhali na policajný kordón kamene a fľaše, polícia na to zodpovedala použitím obuškov.

Proti sobotňajším násilným protestom polícia použila vodné delá aj slzný plyn. Podľa AP zranili vyše sto ľudí.

V uliciach hlavného mesta sa od minulého mesiaca hromadia tisíce ton odpadu, pretože obyvatelia dedín v okolí najväčšej skládky v krajine k nej zablokovali prístup. Chcú si totiž vynútiť jej uzavretie. Odpadková kríza prehĺbila dlhodobé ochromenie libanonského politického systému. Krajina nemá od vlaňajšieho mája prezidenta, pretože parlament nie je schopný ho zvoliť. Situáciu v politicky a nábožensky rozdelenom Libanone zhoršuje vojna v susednej Sýrii a s ňou súvisiaca utečenecká kríza.

„Ak to takto pôjde ďalej, smerujeme k zrúteniu. Na tom sa nechcem podieľať,“ povedal premiér Salám v televíznom vystúpení. Sobotňajšie použitie sily proti demonštrantom označil za neprijateľné a povedal, že príslušní činitelia za to budú niesť zodpovednosť. Naznačil, že ak jeho vláda nerozhodne o riešenie problému odpadu na štvrtkovom zasadnutí, tak „je zbytočná“.

Salámovo odstúpenie by podľa agentúry Reuters vyvolalo ústavnú krízu. V Libanone musí nového premiéra vymenovať prezident, úradujúcim prezidentom je však práve Salám.

Salám tiež varoval pred finančným kolapsom a poukázal na to, že vláda budúci mesiac zrejme nebude schopná vyplatiť štátnym zamestnancom mzdy. Prestáva byť tiež schopná vydávať nové dlhopisy, čo by znamenalo neschopnosť splácať dlhy a štátny bankrot. Štátny dlh Libanonu predstavuje 143 percent hrubého domáceho produktu, povedal pre Reuters zdroj z vlády.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Libanon #Bejrút