Maďarská polícia hlási utečenecký rekord, Sofia vysiela obrnencov

Rekordných 2093 migrantov prekročilo v pondelok srbsko-maďarskú hranicu. Oznámila to v utorok maďarská polícia a dodala, že išlo o najväčší počet utečencov zaznamenaných v jeden deň. Rekord padol krátko pred postavením plotu na hraniciach so Srbskom, ktorý chcú maďarské úrady dokončiť do konca augusta, aby zabránili prílivu migrantov.

25.08.2015 16:22
srbsko, migranti Foto: ,
Utečenec na srbskej strane hranice a príslušník maďarskej pohraničnej polície, ktorá chráni maďarskú hranicu pred nelegálnym vstupom migrantov.
debata (28)

Maďarská vláda sa tiež usiluje o väčší príspevok z pokladnice Európskej únie na zvládnutie najhoršej utečeneckej krízy od druhej svetovej vojny. „EÚ rozdeľuje peniaze na ochranu hraníc ponižujúcim spôsobom,“ povedal šéf úradu vlády premiéra Viktora Orbána János Lázár pre noviny Magyar Hírlap.

Maďarsko začalo so stavbou štyri metre vysokého a 175 kilometrov dlhého hraničného plotu v júli. Podľa vlády v Budapešti má byť prekážkou pre nelegálnu migráciu. Teraz už je plot takmer hotový, k srbsko-maďarským hraniciam však ďalej denne prúdia stovky až tisíce utečencov, ktorí sa na ceste z Grécka snažia dostať cez Balkán do západnej Európy. Migranti sa podľa médií čoraz častejšie dostávajú do Maďarska tak, že sa novým plotom prestrihajú.

V týchto dňoch čakajú silnejší nápor utečencov kvôli nedávnemu niekoľkodňovému zablokovaniu hraníc medzi Macedónskom a Gréckom. Po ich uvoľnení sa balkánskou cestou začal presúvať oveľa väčší počet ľudí. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) očakáva, že do Macedónska, odkiaľ potom cez Srbsko mieria vysídlenci práve do Maďarska, bude vstupovať v najbližších mesiacoch až 3-tisíc ľudí denne.

Sýrsky utečenec prelieza plot na... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
maďarsko, migranti Sýrsky utečenec prelieza plot na srbsko-maďarskej hranici.

Bulhari nasadili obrnencov

Bulharské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že vyslalo na hranice s Macedónskom obrnené vozidlá, aby pomohli pohraničnej stráži zvládnuť prípadný príliv utečencov. „Momentálne ide o preventívne posilnenie ochrany hraníc,“ vysvetlil v rozhlase Nikolaj Karaivanov z ministerstva obrany. „Zatiaľ ide o 25 vojakov s obrnenými vozidlami pre štyri prechody, no ich počet sa v prípade zhoršenia situácie môže zvýšiť“, dodal.

Sofia odhaduje riziko prílivu utečencov ako relatívne nízke, pretože Bulharsko dodržiava všetky utečenecké procedúry, na rozdiel od Grécka, Macedónska či Srbska. Uviedla to v utorok v televízii ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová.

Od začiatku roka zadržali v Bulharsku 15-tisíc migrantov, najmä Sýrčanov, ktorí sa do krajiny dostali z Turecka. Zadržaní migranti sú umiestňovaní na niekoľko mesiacov do utečeneckých táborov, kým získajú povolenie, ktoré im v najlepšom prípade umožní cestovať po Európskej únii bez toho, aby sa tam smeli usadiť.

Bulharsko už ohradilo tridsaťkilometrový úsek hraníc s Tureckom a zvažuje jeho predĺženie. Hranicu stráži tisícka policajtov.

Do Atén opäť priplával trajekt

Podľa denníka The Nea do Atén opäť dorazil trajekt Eleftherios Venizelos s 2489 utečencami na palube, ktorých v skorých ranných hodinách vyzdvihol na ostrovoch na východe Egejského mora.

Loď takto premáva už každý deň. V gréckej metropole sú po vylodení vysídlenci nasmerovaní na autobusovú a železničnú stanicu, aby mohli pokračovať ďalej na sever k hraniciam s Macedónskom. Tie sú od Atén vzdialené päť hodín cesty po diaľnici.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Srbsko #utečenci