Poliaci chystajú podklady pre tribunál totalitných režimov

Poľské ministerstvo spravodlivosti pripraví v najbližších mesiacoch dokument, ktorý by mohol byť prvým krokom k vytvoreniu medzinárodnej inštitúcie pre stíhanie zločinov totalitných režimov. Povedal to v utorok pre agentúru PAP námestník šéfa rezortu Wojciech Wengrzyn. Cieľom je podľa neho zabezpečiť spravodlivosť v prípadoch, keď páchatelia zločinov komunizmu neboli v niektorých krajinách stíhaní.

25.08.2015 17:03
polsko, estonsko, Andrzej Duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda počas svojej prvej zahraničnej konferencie v estónskom Talline.
debata (39)

Poľská iniciatíva podľa neho vyplýva z nedeľnej konferencie v Tallinne, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia Česka, Poľska, Slovenska, Gruzínska a pobaltských štátov.

„Na konferencii sme diskutovali o výsledkoch Medzinárodného trestného súdu a Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Tieto orgány sa však nezaoberajú stíhaním zločinu totalitných režimov. Zvažovali sme teda, pri akej inštitúcii by taký tribunál mohol pôsobiť. Zazneli argumenty zriadiť ho pri európskych inštitúciách či pri OSN,“ povedal Wengrzyn.

Výsledkom debaty bolo podľa neho rozhodnutie, že konzultácie budú pokračovať v jednotlivých štátoch.

Konferencia v estónskej metropole sa konala pri príležitosti výročia paktu Molotov-Ribbentrop, ktorým si nacistické Nemecko a Sovietsky zväz v predvečer druhej svetovej vojny rozdelili Poľsko a ďalšie východoeurópske krajiny. Výročie paktu sa pripomína ako pamätný deň obetí stalinizmu a nacizmu.

Symbolicky v tento deň do Tallinnu zavítal nový poľský prezident Andrzej Duda na svoju prvú zahraničnú návštevu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #komunizmus #totalitný režim