Libanon: Riešenie krízy s odvozom odpadu je v nedohľadne

Protivládna demonštrácia pri úrade vlády v libanonskom Bejrúte v noci na stredu opäť prerástla do potýčok medzi jej účastníkmi a políciou. Zranené boli pri tom desiatky ľudí. Ďalších najmenej 40 účastníkov protestu polícia zatkla.

26.08.2015 10:20
libanon, protest, demonštrácia, odpad, Foto: ,
Príčinou najnovšej vlny demonštrácií v Bejrúte je spor o hlavnú skládku odpadu pre mesto a okolie.
debata (1)

Podľa spravodajskej rozhlasovej stanice RFI sa na akcii zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí. Spočiatku mala pokojný priebeh, neskôr však došlo k násilnostiam. Zásahové jednotky polície použili na rozohnanie davu slzotvorný plyn, gumené projektily a vodné delá, ako aj obušky.

Organizátori protestnej akcie z ľavicovej mládežníckej organizácie neskôr pred novinármi vyhlásili, že incidenty vyvolali provokatéri, ktorí sa zamiešali medzi demonštrantov. Polícia neskôr v blízkosti dejiska demonštrácie zatýkala všetky osoby, ktoré mali na sebe akékoľvek atribúty mládežníckeho hnutia.

Časť aktivistov sa zhromaždila pred policajnými stanicami, kde zadržiavajú ich druhov, a žiadajú ich prepustenie na slobodu. Príčinou najnovšej vlny demonštrácií v Bejrúte je spor o hlavnú skládku odpadu pre mesto a okolie, ktorá sa nachádza v horskom mestečku Náama, ležiacom juhovýchodne od metropoly. Tú v júli uzavreli a odvtedy z hlavného mesta neodvážajú odpadky.

K tomuto problému sa však „nabalila“ aj veľká nespokojnosť Libanončanov s činnosťou vlády, korupciou a nedostatočnými službami, keď musia zápasiť s odstávkami vody a elektrickej energie. Občania sa sťažujú aj na nízku mieru bezpečnosti v krajine. Z týchto dôvodov žiadajú demisiu kabinetu.

Situáciu pri riešení najnovšej krízy komplikuje aj to, že politický systém v krajine je de facto nefunkčný: Libanon od vlani nemá prezidenta, pretože parlament ho doteraz nebol schopný zvoliť. Ako informovala agentúra AP, libanonská vláda na svojom rokovaní v noci nadnes opäť nedokázala nájsť riešenie problému s odvozom odpadu.

Vláda v stredu ráno – po piatich hodinách rokovania – oznámila, že ruší výberové konanie pre spoločnosti na odvoz odpadkov, ktoré vyhlásila len v utorok. Celú záležitosť teraz prevezme ministerská komisia, čo podľa pozorovateľov vyvolá ďalšiu vlnu hnevu obyvateľov Libanonu, kde sú ulice mnohých miest a obcí už týždne plné komunálneho odpadu, ktorý nikto neodváža.

V očakávaní riešenia od vlády miestne úrady sa rozhodli vyvážať odpadky na nezastavané pozemky, do suchých korýt riek i do údolí. Libanonské médiá uviedli, že ak sa aj konečne nájde riešenie ohľadom skládky, potrvá najmenej pol roka, kým sa podarí nájsť vhodné miesto a prispôsobiť ho pre potreby skládky a zlikvidovať spomínané improvizované skládky a roztriediť odpad.

Najbúrlivejšie nepokoje sa v Bejrúte odohrali počas uplynulého víkendu, keď v nich bolo podľa štatistiky ministerstva vnútra zranených najmenej 99 policajtov. Podľa Červeného kríža zranených bolo 340 ľudí, pričom jeden zraneniam podľahol. Libanonský minister vnútra Núhad Mašnúk v pondelok priznal, že polícia prekročila svoje právomoci, keď proti pokojným demonštrantom použila donucovacie prostriedky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Libanon #odvoz odpadu