Kyjev vytvorí zoznam Rusov, ktorí sa podieľali na odsúdení Sencova

Šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin v reakcii na utorkové odsúdenie ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova ruským vojenským súdom na 20 rokov väzenia navrhol vytvoriť čiernu listinu Rusov, ktorí sa podieľali na odsúdení filmového režiséra Olega Sencova a prenasledovanie ukrajinskej dôstojníčky Nadi Savčenkovej, obžalovanej v Rusku zo zavraždenia dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny.

26.08.2015 11:47
Oleg Sencov, režisér, ukrajina, rusko, odsúdený, Foto: ,
Oleg Sencov.
debata (68)

Ruský vojenský súd v utorok v Rostove na Done odsúdil ukrajinského režiséra na 20 rokov väzenia za údajnú prípravu teroristických akcií na anektovanom Kryme. Rozsudok vyvolal búrku kritiky z Ukrajiny, Západu a aj v Rusku. „Mali by sme prejsť k diskusii o zozname Sencov-Savčenková. Mal by to byť konkrétny sankčný zoznam, ako tomu bolo v Magnitského prípade,“ povedal v televízii Klimkin v narážke na prípad ruského právnika zahraničného investičného fondu Sergeja Magnitského.

Ten za doposiaľ nevyjasnených okolností zahynul v ruskej cele potom, čo sa sťažoval na skorumpovaných hodnostárov z ministerstva vnútra. Spojené štáty následne uvalili sankcie na ruských policajtov, sudcov a ďalších činiteľov zapletených do právnikovej podozrivej smrti a ďalších prípadov porušovania ľudských práv.

„Ktokoľvek v Rusku, kto je vo vzťahu k týmto nespravodlivostiam, sa nesmie cítiť v bezpečí. Budeme na tom pracovať,“ zdôraznil Klimkin. Bývalý poľský disident, šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik v stredajšom komentári označil Sencovovo odsúdenie za hanbu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Rusko vždy malo dve tváre – tí, ktorí vešali, a tých, ktorých vešali za ich boj za slobodu. Teraz sa táto dvojtvárnosť Ruska vracia so všetkou brutalitou,“ napísal Michnik. "Rusko v posledných rokov malo vodcov, ktorí brány väzenia otvárali a ktorí ich zatvárali. K prvým patril Michail Gorbačov a Boris Jeľcin, k druhým patrí Vladimir Putin.

Putin vracia svetu obraz odpornej kremeľskej vlády plnej krutnosti, podlosti a strachu," dodal a pripomenul, že opozičný ruský denník Novaja gazeta označil proces sa Sencovem za „čisto stalinistický“. Za ukrajinského režiséra sa postavili „najlepší ruskí občania“ aj vynikajúci európski umelci, pripomenul Michnik.

„Tieto hlasy ľudskej dôstojnosti a odporu proti krutosti umožňujú aspoň na chvíľku nadýchnuť sa čerstvého vzduchu slušnosti. Iné ovzdušie dýchajú dôstojníci a agenti KGB, ktorí vládnu Rusku. Páchne strachom z vlastného ľudu. A v duchu chápu, že v tomto procese vyhral Sencov a Putin bol odsúdený,“ napísal Michnik v narážke na Putinovu minulosť dôstojníka komunistickej tajnej polície KGB.

Za deň „krutosti a humanity“ v ruských súdoch označil rozsudok liberálny denník Vedomosti: na jednej strane súd vo Vladimírskej oblasti prepustil na slobodu hlavnú aktérku finančných machinácií na ministerstve obrany Jevgeniju Vasiljevovú, avšak to isté odmietol urobiť súd v Tulskej oblasti v prípade protivládneho demonštranta a vojenský súd odsúdil Sencova na 20 rokov.

„Tri verdikty padli v rovnaký čas, samozrejme náhodne, ale táto zhoda vyzerá ako výsmešný odkaz režimu spoločnosti: urobíme všetko, čo chceme, a vám sa to bude páčiť,“ napísal denník. Oslobodenie Vasiljevovej podľa neho predstavuje „pľuvanec do tváre tým, ktorí dúfali, že tento prípad prerastie v systémový boj s korupciou vo vyšších vrstvách moci“. Sencovovo odsúdenie má naopak „zastrašiť ľudí všemocnosťou tajných služieb“.

Tieto prípady podľa denníka Vedomosti vytvárajú obrázok, načrtnutý vlastnoručne režimom a ukazujúci spoločnosti, do akej „miery ľahostajnosti k vlastnej svojvôli a cynizmu dosiahol stáť v Rusku“.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #režisér #rozsudok #Kyjev #Oleg Sencov