Saudská Arábia vyslala do Jemenu pozemné jednotky

Saudskoarabské pozemné jednotky prvýkrát počas konfliktu v Jemene vstúpili na územie susedného štátu, kde zasiahli proti šiitskym povstalcom. Stanica Al-Arabíja v stredu uviedla, že vojaci zo Saudskej Arábie prekročili hranice v severojemenskej provincii Saada, odkiaľ rebeli ostreľujú ich základne.

26.08.2015 15:12
debata (7)

V Jemene bojujú šíitski povstalci proti vláde prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Podporuje ich Irán, zatiaľ čo za Hádím stojí arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou. Šiiti vlani v septembri obsadili metropolu Saná a potom postupovali na ďalšie územia na západe a juhu krajiny.

Svoj boj vysvetľujú ako revolúciu proti Hádího skorumpovanej vláde a ako vojnu proti sunnitským radikálom. Ich postup spomalili až nálety arabskej koalície, ktorá do bojov vstúpila tento rok v marci. Odvtedy zahynulo podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie 4 400 ľudí. Z domovov odišlo 1,8 milióna ľudí a 21 miliónov z 24 miliónov Jemenčanov potrebuje humanitárnu pomoc.

Obyvatelia sa obávajú, že čoskoro vojna v plnej sile dorazí aj do metropoly Saná, ktorú od minulého septembra ovládajú povstalci. Zo Saná v stredu podľa povstaleckých médií šiitske jednotky odpálili raketu typu Scud na Saudskú Arábiu, uviedla agentúra Reuters.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #vojenské jednotky