USA zabili šéfa kybernetickej jednotky Islamského štátu

Americké bezpilotné lietadlo zabilo v Sýrii britského hackera, ktorý pôsobil ako šéf kybernetickej jednotky radikálnej organizácie Islamský štát (IS). S odvolaním sa na zdroj z amerického ministerstva obrany o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

27.08.2015 10:26
debata (3)

V krátkom čase ide už o druhého vysokopostaveného člena islamistickej skupiny, ktorého sa podarilo zneškodniť. Zabitý Junaid Hussain pôvodom z anglického Birminghamu bol podľa amerických aj európskych tajných služieb hlavným kybernetickým odborníkom radikálnych islamistov.

Viedol jednotku s názvom Kyberkalífát, ktorá stojí okrem iného za januárovým napadnutím twitterového účtu amerického Centrálneho velenia (CENTCOM). Dron Hussaina vraj zabil v utorok neďaleko mesta Rakka, ktoré je považované za baštu IS.

Odborníci na kybernetickú bezpečnosť sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že skupina Kyberkalífát, ktorú Hussain viedol, nemala a nemá dostatok vedomostí a schopností, aby vykonala významný útok na počítačové systémy, ktorý by mohol viesť k závažnejším škodám.

„Nepredstavoval vážnu hrozbu. Pravdepodobne bol len otravným hackerom,“ uviedol Adam Meyers, zástupca riaditeľa firmy CrowdStrike, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. „Cieľom sa stal skôr kvôli svojej úlohe v nábore, komunikácii a ďalších podporných činnostiach,“ dodal. Hussain si ešte v Británii odsedel pol roka vo väzení za krádež dát z elektronického adresára bývalého premiéra Tonyho Blaira.

Minulý týždeň americké bezpilotné lietadlo zabilo pri Mosule údajne druhého najvyššie postaveného veliteľa IS Hadžího Mutaza, ktorý mal vplyv predovšetkým na financie, médiá, operácie a logistiku islamistov. Zastupoval aj abú Bakra Bagdádího, samozvaného vodcu kalifátu, ktorý islamisti vyhlásili na území Sýrie a Iraku vlani v lete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Islamský štát