V Turkménsku zomreli traja ľudia, čakali na príchod prezidenta

Dlhé čakanie na okamih, keď sa na slávnosť dostaví prezident stredoázijského Turkménska, stálo v horúcom počasí troch ľudí život, ďalší skončili v nemocnici. Informoval o tom server ochrancov ľudských práv Chronik Turkmenistan.

27.08.2015 12:20
turkménsko, turkmenistan, prezident,... Foto: ,
Autokratický prezident Gurbanguli Berdymuhamedov mal 5. augusta o ôsmej ráno slávnostne otvoriť nový štadión. Ľudí kvôli vytvoreniu dojmu masovej účasti donútili prísť už o piatej ráno.
debata (1)

Všetko sa odohralo ešte začiatkom augusta, avšak podľa serveru sa až teraz podarilo informácie overiť. Autokratický prezident Gurbanguli Berdymuhamedov, ktorého kult osobnosti úplne ovládol túto bývalú sovietsku stredoázijskú republiku, mal 5. augusta ráno slávnostne otvoriť nový štadión.

„Ľudí kvôli vytvoreniu dojmu masovej účasti donútili prísť už o piatej ráno. Ale prezident dorazil až o 11:45,“ napísal server. V dave čakajúcich boli štvorročné deti aj sedemdesiatnici; všetci museli vydržať sedem hodín postojačky, bez vody a bez jedla, dokonca ani nesmeli odskočiť si na toaletu. Počas podobných udalostí totiž polícia miesto uzavrie a nikoho nikam nepustí, pokiaľ sa akcia neskončí.

Podľa meteorologických záznamov sa 5. augusta v turkménskej metropole teplota vyšplhala na 41 stupňov Celzia. Ešte pred prezidentovým príchodom sanitky odviezli päť detí a deväť dospelých. „Jedno dieťa a dvaja dospelí v ten istý deň v nemocniciach zomreli,“ napísal server. Päťdesiat ľudí ošetrili zdravotníci na mieste.

Po prezidentovom príchode policajti totiž uzavreli široké okolie tak nepriedušne, že šancu preniknúť nemali ani lekári ani pacienti. Obete na životoch počas masových akcií organizovaných turkménskym úradmi nie sú podľa ochrancov ľudských práv ničím mimoriadnym, ale nikto si netrúfa zrieknuť sa slávností, povýšených do úlohy hlavných rokovacích bodov pri zasadnutiach turkménskej vlády. Tej osobne predsedá Berdymuhamedov.

Šéf štátu a vlády, ktorý býval zubárom predchádzajúceho turkménskeho vládcu Saparmurata Nijazova, si tento rok v máji na centrálnom námestí v Ašgabatu nechal odhaliť sochu vysokú šesť metrov a pokrytú 24 karátovým zlatom. V Turkménsku podľa svojich kritikov udržuje jeden z najrepresív­nejších režimov na svete.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Turkménsko #berdymuhamedov