Ročný nárast migrantov v Británii dosiahol nový rekord

Množstvo nových prisťahovalcov v Británii od marca 2014 do tohtoročného marca dosiahlo rekordného počtu 330-tisíc. Uviedol to vo štvrtok britský štatistický úrad. Podľa webu spravodajskej stanice BBC je to trikrát viac, než bolo pôvodným zámerom vlády.

27.08.2015 15:31
debata (3)

Premiér David Cameron, ktorý v májových voľbách získal druhý mandát, sa snaží dokázať, že jeho imigračná politika je účinná. Podľa agentúry Reuters je pod tlakom, aby splnil sľub z roku 2010, v ktorom hovoril, že znížia ročný počet nových imigrantov pod hranicu 100-tisíc.

Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu však prišlo do Británie počas dvanástich mesiacov od vlaňajšieho marca 330-tisíc cudzincov, zatiaľ čo v predchádzajúcom porovnateľnom období to bolo 236-tisíc osôb. Padol tak aj rekord z rokov 2004 až 2005, keď za dvanásť mesiacov do Británie dorazilo 320-tisíc imigrantov.

„Tieto čísla sú veľkým sklamaním,“ pripustil námestník ministra vnútra pre imigráciu James Brokenshire v reakcii na oznámenie štatistického úradu ONS ohľadom nárastu legálnych prisťahovalcov v krajine.

Zhruba polovica týchto imigrantov podľa agentúry AP pochádza z ostatných krajín Európskej únie. Kritici označujú Cameronove predsavzatia na zníženie legálnych prisťahovalcov za nereálne práve preto, že občania 28 štátov EÚ majú právo žiť v ostatných členských krajinách.

Podľa Brokenshira je veľký pohyb ľudí naprieč Európou „neudržateľný“ a ohrozuje budúci ekonomický rozvoj členských krajín EÚ. Rekordné čísla by mali byť „budíčkom“ pre EÚ, myslí si námestník. Cameron už skôr oznámil, že chce obmedziť využívanie sociálnych dávok aj pre prisťahovalcov z krajín EÚ, čo vyvolalo protesty Európskej komisie.

Mnoho zamestnávateľov podľa Reuters varuje, že obmedzovanie imigrácie zníži počet skúsených odborníkov, ktorých krajina potrebuje. Spolu s organizáciou British Future vyzývajú Cameronovu vládu, aby zmenila svoju prisťahovaleckú politiku.

„Zúfalo sa snažiť nájsť opatrenia na dosiahnutie podivného a nedosiahnuteľného migračného cieľa nie je cestou, ktorá zabezpečí britskému podnikaniu stabilné prostredie,“ povedal riaditeľ podnikateľskej lobistickej skupiny Institute of Directors Simon Walker.

Štatistický úrad tiež uviedol, že každý ôsmy z terajších obyvateľov Británie sa narodil v cudzej krajine, zatiaľ čo ešte v roku 2014 to bol len jeden z 11.

„Tieto čísla ukazujú, že Británia nemá hranice a že vláda je úplne bezmocná,“ komentoval správu šéf protieurópskej a protiimigračnej strany UKIP Nigel Farage.

Konzervatívna vláda chce tiež zavádzať tvrdšie postupy voči nelegálnym prisťahovalcom. Súčasťou nového imigračného zákona má byť od jesene napríklad až pol roka väzenia, pokuta a zabavenie zárobku tým nelegálnym imigrantom, ktorých pristihnú pri zárobkovej činnosti. Do Británie sa dlhodobo snažia dostať tisíce migrantov loďami či cez Lamanšský tunel z francúzskeho prístavného mesta Calais.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rekord #prisťahovalci