Do Británie by sme mali vpustiť len migrantov s prácou, vyhlásila ministerka

Migranti prichádzajúci do Británie z krajín Európskej únie by mali byť vpustení len v prípade, že už majú zaistené pracovné miesto. V príspevku zverejnenom v nedeľu v denníku The Sunday Times to napísala britská ministerka vnútra Theresa Mayová.

30.08.2015 18:31
veľká británia, ministerka vnútra, Theresa May, Foto: ,
Snaha znížiť počet imigrantov z krajín EÚ nie je pritom podľa konzervatívnej političky v rozpore s európskou myšlienkou slobody pohybu.
debata (32)

Migrácia za prácou do Británie má podľa nej negatívny dopad aj na krajiny pôvodu prisťahovalcov. Ministerka tiež vyzvala k zmene princípov voľného pohybu v Európe, pretože systém bez hraničných kontrol podľa nej len zhoršuje súčasnú utečeneckú krízu.

Komentár ministerky sa v tlači objavil len krátko po tom, čo britský štatistický úrad zverejnil údaje o počte migrantov, ktorí od minulého do tohtoročného marca prišli do Británie. Bolo ich rekordných 330 000. Premiér David Cameron sľúbil Mayovej, že jeho vláda zníži počet prisťahovalcov zo zahraničia na rádovo desiatky tisíc ročne.

„Čistá migrácia na tejto úrovni je jednoducho neudržateľná,“ napísala Mayová. „Vyvíja to tlak na infraštruktúru, vrátane bývania, dopravy a verejných služieb ako sú školy a nemocnice,“ uviedla. Naplnenie cieľa vlády znížiť počet prisťahovalcov zabránila podľa Mayovej predovšetkým imigrácia z členských krajín Európskej únie.

„Kým čistá migrácia z krajín mimo EÚ klesla oproti roku 2010 o desať percent, zvýšila sa v prípade členských krajín EÚ viac ako dvojnásobne.“ Aj to je podľa nej jeden z dôvodov, prečo je nutné, aby Británia rokovala o zmene svojho postavenia v Európskej únii.

Snaha znížiť počet imigrantov z krajín EÚ nie je pritom podľa konzervatívnej političky v rozpore s európskou myšlienkou slobody pohybu. Tá totiž znamená „slobodu presťahovať sa za prácou, nie slobodu prekročiť hranice a hľadať potom prácu alebo žiadať o sociálne dávky“. Vlani pritom podľa nej do Británie prišlo s už zaistenou prácou len šesť z desiatich ľudí.

„Hľadanie lepšieho života“ v Británii podľa ministerky zanecháva v domovských krajinách európskych imigrantov obrovské hospodárske škody. „Tretina kvalifikovaných portugalských zdravotných sestier opustila svoju krajinu; 20 percent českých absolventov medicíny odišlo z krajiny krátko po promócii; Bulharsko opúšťa ročne takmer 500 lekárov,“ uviedla ministerka.

Predseda Konfederácie britského priemyslu John Cridland namieta, že veľká väčšina migrantov z krajín EÚ priniesla britskému hospodárstvu značné výhody. Potreba zabezpečiť si prácu ešte pred príchodom do krajiny by vraj mnohých firmám spôsobila veľké problémy.

„Naša nemocnica a opatrovateľské domy by bez zamestnancov z Európy nemohli fungovať,“ uviedol Cridland. Vo svojom príspevku sa Mayová pustila tiež do zahraničných študentov, ktorí podľa nej až príliš často zostávajú po štúdiu v Británii. „Rozdiel medzi počtom študentov z krajín mimo EÚ, ktorí ročne prichádzajú, a tými, ktorí odchádzajú, činí 96 000,“ uviedla. Ministerstvo vnútra sa preto bude snažiť o ďalšie sprísnenie študentských víz.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #utečenci #migrácia #migračná kríza