Rusko sa pred povstalcami z Donbasu chráni plotom z ostnatého drôtu

Rusko v niektorých úsekoch hraníc s Ukrajinou, ktoré kontrolujú donbaskí separatisti, postavilo ploty s ostnatým drôtom. Napísala to v utorok ukrajinská agentúra Unian s odvolaním sa na očitých svedkov.

08.09.2015 16:50
debata (342)

Plot napríklad stojí pri meste Krasnodon neďaleko ukrajinského hraničného prechodu Izvaryne, ktorý ovládajú povstalci. Miestni ľudia podľa agentúry Unian tvrdia, že ruské úrady sa obávajú prenikaniu ozbrojených vzbúrencov z Donbasu na ruské územie.

O zosilnenej ochrane hraníc s povstaleckými zónami písali v minulosti aj ruské noviny s tým, že opatrenie má zabrániť pašovaniu zbraní. Budovanie zábran z ostnatého drôtu v rusko-ukrajinskom pohraničí potvrdzujú aj oficiálne ruské dokumenty.

Na webových stránkach, ktoré evidujú ruské štátne zákazky je od polovice augusta vystavená výzva k verejnej súťaži na vybudovanie hraničných zátarás, ktorej autorom je pohraničná stráž Rostovskej oblasti. Tá susedí s ukrajinským Donbasom.

Hraničné zábrany buduje od vlaňajška aj Ukrajina. Zložitý a nákladný systém hraničných priekop, hlások a elektronických varovných systémov má zabrániť prenikaniu ruských ozbrojencov na ukrajinské územie. Systém má byť hotový v roku 2018.

342 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #povstalci #plot #Donbas #kríza na Ukrajine