Merkelová: Únia musí zaviesť spoločný azylový systém a kvóty

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že Európa musí zaviesť spoločný systém na vybavovanie žiadateľov o azyl a dohodnúť sa na záväzných kvótach, podľa ktorých sa utečenci rozdelia po celom kontinente.

08.09.2015 21:26
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (203)
Nemecko očakáva, že počet utečencov, ktorých prijíma, sa tento rok zvýši oproti vlaňajšku štvornásobne na približne 800 000. Berlín tiež upozornil, že nemôže v prijímaní pokračovať týmto tempom každý rok. Predsedníčka vlády nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hannelore Kraftová uviedla, že počet 800 000 utečencov bude v roku 2015 prekročený.

Merkelová vyzvala na prísnejšie uplatňovanie európskych pravidiel.

„Tento spoločný európsky azylový systém nemôže existovať len na papieri, ale aj v praxi. Hovorím to, pretože nariaďuje iba minimálne normy na ubytovanie utečencov a minimálnu povinnosť registrovať utečencov,“ povedala na spoločnej tlačovej konferencii so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom v Berlíne.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v pondelok vyhlásil, že ak krajiny východnej Európy a ďalšie štáty budú naďalej odmietať prijať svoj spravodlivý podiel utečencov, schengenská zóna Európskej únie – teda režim bez hraničných kontrol – bude ohrozená.

Merkelová však povedala, že štáty EÚ musia nájsť spoločné riešenie utečeneckej krízy a nevyhrážať sa jedna druhej, ak nebudú spolupracovať.

„Ja osobne, a diskutovali sme o tom, zastávam názor, že by sme sa nemali pretekať vo vyhrážkach jeden voči druhému. Mali by sme sa spolu rozprávať v duchu vzájomnej úcty,“ uviedla Merkelová.

Nemecká kancelárka dodala, že Európa musí diskutovať o zmenách vo svojej azylovej politike, keďže Grécko ani Taliansko nemôžu prijať všetkých utečencov prichádzajúcich na člnoch z Turecka alebo zo severnej Afriky. Löfven sa pridal k Merkelovej názoru.

„Naša zodpovednosť je hlboko morálna. Je to zodpovednosť človeka voči človeku. Musíme tak konať spoločne. V EÚ je 28 krajín s rovnakou zodpovednosťou,“ uviedol švédsky premiér. Menšie stredoeurópske a východoeurópske štáty EÚ odmietajú akékoľvek povinné kvóty na prijímanie utečencov, pričom Európska komisia sa chystá predložiť plán, ktorý to má ukončiť, napísala tlačová agentúra Reuters.

Švédsko, ktoré uplatňuje jednu z najštedrejších európskych politík ohľadne utečencov, prijme podľa očakávania tento rok 74 000 utečencov.

Merkelová sa o kríze telefonicky rozprávala s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom a pochválila turecké snahy poskytnúť ubytovanie mnohým utečencom, predovšetkým zo Sýrie a Iraku.

Obaja politici sa zhodli, že utečeneckú krízu musí riešiť medzinárodné spoločenstvo spolu, inak sa neskončí – a na to je potrebné aj na naliehavé politické riešenie konfliktu v Sýrii, preto je nutné vystupňovať snahy.

203 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #kvóty pre cudzincov