Macedónsko zvažuje stavbu plota na hraniciach, vyhlásil minister

Macedónsko zvažuje vybudovanie ochranného plota podobného tomu maďarskému, aby zamedzilo prílivu migrantov na svoje územie, uviedol to vo štvrtok macedónsky minister zahraničných vecí Nikola Poposki v rozhovore pre maďarský týždenník Figyelö.

10.09.2015 16:24
Maďarsko, plot, výstavba, utečenci, migranti Foto: ,
Macedónsko uvažuje vybudovať plot proti utečencom na svojich hraniciach.
debata (8)

Informovala o tom agentúra Reuters. Poposki v rozhovore vyhlásil, že Macedónsko bude možno potrebovať „nejaký druh fyzickej obrany“, nemalo by však ísť o dlhodobé riešenie. Ak však krajina podľa neho bude brať vážne to, o čo ju žiada Európa, bude potrebovať „buď vojakov alebo plot, prípadne kombináciu oboch vecí“.

Západoeurópske krajiny Maďarsko kritizujú za prebiehajúcu výstavbu 175 kilometrov dlhého a 3,5 metra vysokého plota na jeho hranici so Srbskom, ktorým sa snaží presmerovať migrantov. Do Maďarska tranzitom cez Grécko, Macedónsko a Srbsko prišlo v tomto roku už vyše 160 000 migrantov pochádzajúcich najmä z vojnou zničených krajín Blízkeho východu, Ázie či Afriky.

Väčšina z nich sa odtiaľ následne pokúšala dostať do bohatších krajín na západe či severe Európy. Do Macedónska, pomerne chudobnej bývalej juhoslovanskej republiky, dorazilo len v priebehu pondelka 7 000 sýrskych utečencov.

Poposki uviedol, že krajina robí, čo môže, aby zaregistrovala všetkých migrantov. „Avšak vždy, keď sa rozhodneme brať vážne to, čo od nás naši európski partneri požadujú, a teda ochranu hraníc a zastavovanie ľudí, okamžite sa stretneme s negatívnou medzinárodnou reakciou,“ dodal, opakujúc tak maďarské sťažnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plot #utečenci #Macedónsko #minister zahraničných vecí #migračná kríza