Video z Röszke: S migrantmi nejednajú ako s ľuďmi, tvrdí dobrovoľníčka

Maďarská polícia vyšetruje zaobchádzanie s utečencami v táboroch v súvislosti s videozáznamom, na ktorom skupina migrantov žiada jedlo v prijímacom stredisku, kým policajti s ochrannými rúškami na tvárach im jedlo nepodávajú, ale do davu hádžu sendviče.

11.09.2015 14:15
debata (181)

Videozáznam zverejnil rakúsky politik Alexander Spritzendorfer, natočila ho jeho žena Michaela Spritzendorferová-Ehrenhauserová v utečeneckom tábore v Röszke na hraniciach so Srbskom. „Bolo to ako kŕmenie zvierat v ohrade, ako Guantánamo v Európe,“ povedal o svojom zážitku Spritzendorfer.

Maďarská polícia uviedla, že začala vyšetrovanie v tejto záležitosti. Ide však len o zisťovanie faktov, dodala bez ďalších podrobností.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács dodal, že zábery ukazujú prijímacie stredisko, kde ľudia trávia v „optimálnom prípade“ len niekoľko hodín, môžu tam však zostať až dva dni.

„Vidím policajtov, ktorí si už niekoľko mesiacov plnia svoje povinnosti, snažia sa postarať o 23-tisíc migrantov. Migranti neustále prichádzajú, ale z ich strany nie je vidieť žiadnu spoluprácu,“ okomentoval videozáznam Kovács. „Vidím, že sa policajti snažia nastoliť poriadok medzi tými, ktorí nie sú schopní postaviť sa do radu na jedlo,“ dodal.

Záznam sa objavil v čase, keď sa množia obavy, že Maďarsko prílev obrovského množstva utečencov pochádzajúcich najmä z Blízkeho východu a severu Afriky nezvláda.

Migranti často čakajú na registráciu na hraniciach niekoľko dní a v miestnych provizórnych táboroch majú väčšinou k dispozícii len veľmi základnú pomoc. Napríklad na budapeštianskej železničnej stanici poskytovali lekársku pomoc utečencom len dobrovoľníci.

Spritzendorferová-Ehrenhauserová, ktorá pracuje pre rakúsku katolícku diecézu v Sankt Pöltene, povedala, že zábery natočila, keď do tábora viezli pomoc. „Bolo osem hodín a oni práve vydávali ľuďom večeru,“ popísala. „Bolo tam asi sto ľudí, ktorí sa snažili chytiť plastové vrecká s párkami… V tábore neboli schopní to inak zorganizovať a jednať s nimi ako s ľudskými bytosťami,“ dodala.

181 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #migranti #Röszke