OSN: Ak nedôjde k zvratu vo vojne, do Európy príde ďalší milión Sýrčanov

Ak bude vojna v Sýrii pokračovať tak ako doteraz, svoje domovy bude musieť do konca roka opustiť ďalší milión ľudí a títo utečenci by mohli zamieriť do Európy, varoval predstaviteľ OSN v Sýrii.

12.09.2015 19:44
Sýria, utečenci, Jordánsko Foto: ,
Sýrski utečenci v utečeneckom tábore v Jordánsku.
debata (111)

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol, aby EÚ poskytla štátom susediacim so Sýriou, ktoré sa ocitli na pokraji vyčerpania svojich kapacít pre utečencov, výraznú finančnú pomoc.

Zároveň zopakoval, že imigranti podľa neho neutekajú z vojnových oblastí, ale z bezpečných utečeneckých táborov v susedných krajinách a do Európy idú za lepším životom.

Podľa Jakuba El Hillu, ktorý priamo v Sýrii ako predstaviteľ OSN koordinuje humanitárnu pomoc, je potrebná väčšia medzinárodná podpora pre slabo financované úsilie udržať v krajine čo najviac jej obyvateľov. Predpoveď tuhej zimy podľa neho môžu spôsobiť ešte väčšie problémy. „Ak sa niečo veľké nestane ohľadom politického riešenia konfliktu, ľudský vlak, ktorý sa už rozbehol zo Sýrie a okolie, pobeží ešte veľa mesiacov,“ povedal El Hilu.

Orbán navrhuje finančnú pomoc pre susedov Sýrie

Krajiny, ktoré doteraz štedro prijímali utečencov, ako Libanon, Jordánsko, Irak, Turecko a Egypt, dosiahli podľa neho bod zlomu. Následky konfliktu v Sýrii pociťuje teraz Európa ako nikdy predtým, v podobe desiatok tisíc utečencov na ceste vedúcej z Grécka cez Balkán a Maďarsko do západnej Európy. Podľa Orbána by mali krajiny susediace so Sýriou, teda Turecko, Libanon a Jordánsko, dostať od EÚ výraznú finančnú pomoc vo výške troch miliárd eur.

„Máme plán, ktorý predložím lídrom EÚ na najbližšej schôdzke,“ povedal Orbán pre nemecký denník Bild. Ak bude treba viac peňazí, „zväčšíme pomoc, kým prílev utečencov nevyschne,“ dodal šéf maďarskej vlády. Zároveň tvrdil, že „migranti neutekajú z vojnovej oblasti“, ale prichádza z bezpečných utečeneckých táborov v susedných krajinách. Utečenci tak vraj neutekajú do Európy za bezpečím, ale za lepším životom, aký mali v tábore. „Chcú nemecký život, možno švédsky,“ uviedol Orbán, ktorého vzápätí za jeho slová kritizoval rakúsky kancelár, ktorý maďarské zaochádzanie s utečencami prirovnal k nacistickým deportáciám počas druhej svetovej vojny.

Nemecko je na hraniciach svojich možností

Na hraniciach svojich možností sa podľa nemeckého vicekancelára Sigmara Gabriela nachádza aj Nemecko, kam už tento rok prišlo 450-tisíc migrantov a tempo sa zvýšilo počas uplynulého týždňa.

Gabriel preto vyzval k rýchlemu riešeniu utečeneckej krízy a vyslovil sa za poskytnutie pomoci oblasti okolo Sýrie a tiež za rokovania s Tureckom, odkiaľ sa utečenci v člnoch plavia do Grécka, ako by sa dalo tento prílev spomaliť.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #vojna #utečenci #migračná kríza