Francúzi s Hollandom nesúhlasia. Do Sýrie by vojakov poslali

Väčšina Francúzov sa vyslovila za vyslanie ozbrojených zložiek do boja proti extrémistom zo skupiny Islamský štát v Sýrii. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky. Francúzi by tak súhlasili s plánom, ktorý tamojší prezident Francois Hollande nedávno kategoricky vylúčil.

13.09.2015 16:23
debata (23)

Zhruba 56 percent opýtaných by súhlasilo s pozemnou intervenciou v Sýrii, ktorá by bola súčasťou širšej medzinárodnej koalície, hovoria o tom výsledky prieskumu francúzskeho inštitútu IFOP, ktoré zverejnil týždenník Le Journal du Dimanche.

Francúzsko začalo v uplynulom týždni podnikať prieskumné misie ponad Sýriu. Paríž totiž podľa Reuters musí v dohľadnej dobe prijať rozhodnutie o tom, či odštartuje letecké útoky na pozície militantov IS v tejto blízkovýchodnej krajine.

Francúzske letectvo dosiaľ uskutočňovalo nálety iba na ciele IS v Iraku. Paríž sa obával toho, že prípadné útoky na týchto militantov v Sýrii by mohli prispieť k posilneniu postavenia tamojšieho prezidenta Bašára Asada, po ktorom žiada, aby sa vzdal moci.

Hollande v uplynulom týždni rezolútne vylúčil odštartovanie akejkoľvek pozemnej intervencie v Sýrii s tým, že vykonávanie pozemných operácií je na Sýrčanoch a krajinách tamojšieho regiónu. Telefonický prieskum k otázke vojenskej intervencie Francúzska v Sýrii sa uskutočnil 11.-12. septembra na vzorke 1005 opýtaných starších ako 18 rokov.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Francúzsko #armáda #Sýria