Nemecko chce krajinám, ktoré sú proti kvótam, obmedziť financie EÚ

Európska únia by mala obmedziť vyplácanie peňazí zo štrukturálnych fondov krajinám, ktoré odmietajú kompromis pri rozdeľovaní utečencov v dvadsaťosmičke.

15.09.2015 11:21 , aktualizované: 17:34
utečenci, Maďarsko Foto: ,
Do Nemecka a Rakúska prichádza denne množstvo utečencov.
debata (468)

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v televízii ZDF povedal, že podporuje tento návrh, s ktorým podľa neho prišiel predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Medzi štáty, ktoré nesúhlasia s povinným rozdeľovaním utečencov v EÚ, patrí Česko a Slovensko.

„Situácia pri rokovaní vyzerá tak, že krajinám, ktoré odmietajú mechanizmus rozdelenia utečencov, sa nič nestane,“ povedal de Maiziére. "Myslím, že by sme preto mali hovoriť o nátlakových prostriedkoch. Často to sú štáty, ktoré dostávajú veľa prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie. A predseda Juncker navrhol, čo považujem za správne, aby sme hovorili o tom, že tieto krajiny dostanú z fondov menej prostriedkov , "dodal.

Česko sa proti špekuláciám o možnom obmedzení prístupu k európskym fondom už skôr ohradilo. „Myslím si, že nie je možné vydierať krajiny, ktoré získavajú prostriedky z európskych fondov tým, že tu bude otváraná otázka toho, že by mali dostávať menej,“ vyhlásil na začiatku septembra český premiér Bohuslav Sobotka. Zdôraznil, že finančné prostriedky sú prideľované podľa úplne iných kritérií.

De Maiziére sa v rozhovore vrátil k pondelkovej schôdzke únijných ministrov vnútra, ktorí rokovali o prerozdelení 120 000 utečencov medzi jednotlivé krajiny EÚ na základe kvót, na riešení sa však nedohodli. Podľa nemeckého ministra s príslušným plánom Európskej komisie súhlasila veľká väčšina štátov, proti bola „nesolidárna menšina“.

S rozdeľovaním utečencov na základe povinných kvót dlhodobo nesúhlasí krajiny višegrádskej skupiny, teda Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. Minister vnútra Robert Kaliňák však v pondelok novinárom povedal, že výhrady majú tiež Rumunsko, Lotyšsko, Británia a ďalšie krajiny. Štáty višegrádskej skupiny sa predovšetkým obávajú, že z prerozdeľovania žiadateľov o azyl medzi únijné krajiny menej zasiahnuté terajšou migračnou krízou by sa v budúcnosti mohol stať automaticky spúšťaný mechanizmus.

De Maiziére v ZDF tiež podotkol, že ak bude EÚ riešiť situáciu s utečencami až v Nemecku, v Rakúsku alebo v Maďarsku, je to príliš neskoro. "Príčiny problémov sú v krízových oblastiach, v Turecku a v Grécku. A to, že Gréci jednoducho posielajú utečencov ďalej do strednej Európy, to musí okamžite prestať. A len včera (v pondelok) som od gréckej prechodnej vlády počul, že sú ochotní tento prúd utečencov zastaviť, "povedal.

O krátení eurofondov komisia neuvažuje

Európska komisia sa dištancuje od návrhu, aby štátom, ktoré odmietajú kvóty na prijímanie migrantov boli obmedzené finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ. Ako informoval Andrej Králik so Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, komisia a ani predseda Jean-Claude Juncker o takejto možnosti neuvažuje.

„Skôr ako sankcie komisia preferuje hľadanie pozitívnych stimulov pre prijatie utečencov,“ uviedol Králik. Európske pravidlá o čerpaní eurofondov ani Partnerské dohody s členskými štátmi podľa neho neumožňujú krátenie fondov EÚ na základe tohto dôvodu. „Na to by bola potrebná revízia celého viacročného finančného rámca na roky 2014–2020, a to naozaj nie je možnosť, ktorú by EK bližšie skúmala,“ dodal Králik.

468 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #kvóty pre cudzincov