Rusko nevylučuje, že v Sýrii vybuduje leteckú základňu

Ruský generálny štáb v stredu prvýkrát otvorene pripustil možnosť vybudovania ruskej leteckej základne v Sýrii. Zástupca náčelníka generálneho štábu Nikolaj Bogdanovskij agentúre TASS povedal, že podobný krok nevylučuje, aj keď konkrétne plány zatiaľ Moskva nemá.

16.09.2015 08:49 , aktualizované: 15:04
debata (120)

Z prípravy na otvorenie základne v Sýrii podozrieva ruská armáda americký Pentagon. Bogdanovskij pri návšteve Novosibirsku nevylúčil, že v budúcnosti ruská letecká základňa v Sýrii vznikne. „Zatiaľ takéto plány nemáme. Nič nie je vylúčené,“ vyhlásil. Rusko má v Sýrii už dlhoročnú námornú základňu v prístave Tartus, ktorú doteraz využívalo skôr ako servisné a logistické centrum.

Podľa správ ruskej tlače od začiatku augusta dodávky ruskej výzbroje a vojenského materiálu do Sýrie stúpli. Podľa Moskvy ide o zbrojné zásielky vyplývajúce z platných obchodných dohôd. Pentagon tvrdí, že Rusi chcú zriadiť leteckú základňu pri meste Latakíja, ktoré zatiaľ zostáva baštou sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podľa Bieleho domu je ruská podpora Asada prehratá stávka

Ruská vojenská podpora režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada povedie k prehĺbeniu a predĺženiu konfliktu v Sýrii. V telefonáte to šéfovi ruskej diplomacie Sergejovi Lavrovovi povedal jeho americký kolega John Kerry.

Bol to za minulých desať dní ich už tretí telefonický rozhovor. Podľa agentúry AP nové správy o ruských zbrojných zásielkach do Sýrie Biely dom zaskočili. Kerry vyhlásil, že postup Ruska „podkopáva spoločný cieľ, ktorým je boj proti extrémizmu“. Kerry tiež povedal, že je potrebné nájsť riešenie situácie prípravou prechodného politického obdobia v Sýrii.

Rusko sa stále hlási k tomu, že je spojencom Asada a tvrdí, že zbrojné dodávky sú určené na boj proti Islamskému štátu (IS). Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničia Kerry v telefonáte vyhlásil, že „USA sú rozhodnuté bojovať v koalícii 60 krajín proti IS, avšak Asad nemôže byť spoľahlivým členom tejto koalície“. „USA uvítajú konštruktívnu účasť Ruska v boji proti IS,“ povedal Kerry.

Podľa Lavrova sa Rusko usiluje o vytvorenie „jednotného frontu“ na boj proti teroristickým skupinám v Sýrii. Asad pod pojem teroristi radí aj opozíciu, s ktorou USA spolupracujú. To, že Rusko chce Asada vojensky naďalej podporovať, povedal v utorok tiež prezident Vladimir Putin. Vyhlásil, že bez ruskej pomoci by situácia v Sýrii bola teraz horšia a prúd utečencov, ktorí mieria do Európy, ešte väčší.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest označil podporu Asada zo strany Moskvy za „prehranú stávku“. O cieľoch politiky Ruska v Sýrii vyhlásil, že sú „skôr nejasné“. Moskva podľa neho zo Sýrie urobila svoj satelit. Môže to znamenať, že Putin sleduje skôr dlhodobý cieľ, ale aký, to nie je podľa Earnesta „úplne jasné“. Hovorca Pentagonu povedal, že množstvo ruského vojenského vybavenia, ktoré mieri do sýrskej Latakie, navodzuje dojem, že Moskva tam chce vybudovať operačnú základňu a letisko.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Lavrov #Biely dom #john kerry #Bašár al-Asad