Ukrajinské sankcie sa vzťahujú aj na dve osoby zo Slovenska

Rozhodnutie Ukrajiny uvaliť sankcie na mnohých novinárov považuje ruské vedenie za "úplne neprijateľné". Informoval o tom v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takéto kroky "vôbec nezodpovedajú princípom slobody slova". "Veľmi ostro odsudzujeme toto rozhodnutie," zdôraznil Peskov.

17.09.2015 10:05 , aktualizované: 13:37
debata (96)

Nové sankcie voči Rusku oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu na jeden rok. Rozšírené ukrajinské sankcie sa vzťahujú na 388 fyzických a 105 právnických subjektov z 23 krajín sveta. Na zozname sú okrem politikov a predstaviteľov ozbrojených síl aj vedci, blogeri a novinári vrátane spravodajcov britskej spoločnosti BBC a ruskej televízie Russia Today.

Ako spresnila RIA Novosti, sankcie sa týkajú občanov z 23 krajín: Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Moldavska, Estónska, Lotyšska, Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska, Srbska, Macedónska, Bulharska, Grécka, Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Británie, Švajčiarska, Izraela, USA a Turecka.

Medzi sankcionované osoby patrí aj tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Vladimír Longauer a bloger a publicista Sergej Chelemendik, vyplýva zo zoznamu, ktorý na svojej webovej stránke zverejnila ukrajinská tlačová agentúra UNIAN.

V skupine sankcionovaných sú aj členovia politických strán, právnici, riaditelia firiem, členovia medzinárodných tímov pozorovateľov volieb a referend v Donbase a na Kryme, manažéri podnikov vojensko-priemyselného komplexu v Rusku či štátnych orgánov, ktoré realizujú projekty v oblasti infraštruktúry na Kryme.

Medzi fyzickými osobami z Ruska, na ktoré sa vzťahujú rozšírené sankcie Ukrajiny, je napríklad aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin, čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ombudsman pre práva detí Pavel Astachov, spevák a poslanec Josif Kobzon, poradca ruského prezidenta Sergej Glazjev, prezident Ruskej akadémie vied Vladimir Fortov, predseda strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov a minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačev.

Na zozname je aj meno španielskeho novinára a blogera Antonia Pampliegu, ktorý pokrýval vývoj udalostí v Sýrii a od júla je nezvestný. Na jar tohto roku napísal niekoľko článok o Ukrajine, informovala RIA Novosti.

Kremeľský hovorca v Moskve súčasne upozornil, že zosilnenie sankcií zo strany Ukrajiny protirečí záujmom oboch krajín. Uviedol, že vznikajúce „vákuum sa rýchlo zapĺňa“.

Vysvetlil, že mnohé ruské firmy sú síce nútené prerušiť kontakty so svojimi partnermi na Ukrajine, ale na druhej strane im to umožňuje adaptovať sa na nové podmienky, vytvárať si nové obchodné kontakty a vzťahy. „Nič dobré na tom nie je, ale všetko zlé je na niečo dobré a tu dochádza k diverzifikácii smerov spolupráce,“ uviedol- Súčasne však podčiarkol, že táto situácia „rozhodne nezodpovedá záujmom oboch ekonomík“ – ruskej a ukrajinskej.

Rusko bude analyzovať možné dôsledky nových sankcií, ktoré voči nemu zaviedla Ukrajina. Uviedol to vo štvrtok pre agentúru RIA Novosti podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič.

Medzinárodná mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) v reakcii na rozhodnutie Ukrajiny vyjadrila pobúrenie nad tým, že Kyjev zaradil na sankčný zoznam blogerov a novinárov z niekoľkých krajín.

Vicepremiér Dvorkovič spresnil, že problematikou sankcií sa zaoberá v prvom rade zahraničnopolitický rezort, ale analyzuje ich aj vláda ako taká. „Na základe našej analýzy predložíme vedeniu krajiny naše návrhy riešenia,“ dodal podpredseda ruskej vlády.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #protiruské sankcie