Nemecká tajná služba popiera, že do EÚ s migrantmi prenikajú komandá IS

Ultrakonzervatívni salafisti robia nábor medzi utečencami prichádzajúcimi do Nemecka, a to prostredníctvom ponúk pomôcť im usadiť sa v novej krajine. V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Rheinische Post o tom informoval Hans-Georg Maassen, riaditeľ nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV), ktorý plní úlohy vnútroštátnej tajnej služby.

18.09.2015 10:56 , aktualizované: 11:26
debata (44)
Príchodu islamistov spolu s migrantmi sa bojí... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pochod, extrémisti Príchodu islamistov spolu s migrantmi sa bojí celá Európa, takéto nebezpečenstvo je vraj menšie, ako si mnohí myslia.

„Sledujeme, že salafisti vystupujú ako filantropi či aktivisti dobročinných organizácií a ponúkajú pomoc. Vyhľadávajú kontakt s utečencami, potom ich pozývajú do svojej mešity a získavajú ich pre svoju vec,“ spresnil Maassen. Mnohí prichádzajúci utečenci sa hlásia k sunnitskej vetve islamu a miestni salafisti tento fakt vnímajú ako živnú pôdu pre realizáciu svojich zámerov.

Salafistov si zamieňajú s islamistami

Šéf nemeckej BfV však jednoznačne odmietol šíriace sa fámy, že extrémistická organizácia Islamský štát vysiela do Nemecka svoje teroristické komandá v prezlečení za utečencov. Spresnil, že jeho úrad, ako aj Spolková spravodajská služba (BND) tieto podozrenia prešetrovali. Nepotvrdilo sa, že by sa zakladali na pravde.

Maassen vysvetlil, že cesta, na ktorú sa vydávajú utečenci, je pre „teroristov“ príliš nebezpečná, keďže im počas nej hrozí smrť alebo dolapenie. Podľa bezpečnostných expertov je riziko, že by IS vysielal svojich militantov do Európy pod pláštikom migrantov, oveľa menšie, ako tvrdia niektorí politici.

V Nemecku žije podľa štatistík od 3,8 do 4,3 milióna moslimov, čo je asi päť percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. Približne 65 percent z nich sú sunniti, sedem percent sa hlási k šiitom a 13 percent k alavitom.

Salafisti sú prívržencami krajne konzervatívneho výkladu islamu a nemecké médiá ich veľmi často prirovnávajú k islamistom. Podľa nemeckej kontrarozviedky k tomuto smeru islamu v Nemecku inklinuje asi 6-tisíc moslimov a ich aktivity monitorujú tajné služby.

Vo štvrtok prišlo do Nemecka 3 700 utečencov

Oproti strede, kedy zaznamenali príchod až 9 100 utečencov, je to pokles zhruba o štvrtinu. Oznámila to v piatok nemecká polícia. Nemecká železničný spoločnosť Deutsche Bahn začala do Salzburgu vypravovať zvláštne vlaky, aby zaistila organizovaný prevoz utečencov do krajiny a zamedzilo nekontrolovanému prechádzania hraníc. „Snažíme sa, aby ďalšia cesta utečencov bola pokiaľ možno organizovaná. Chceme zamedziť chaosu na hraniciach,“ uviedlo bavorské ministerstvo vnútra. Riadne vlaky medzi Salzburgom a Mníchovom naďalej nejazdia.

Utečenci sedia pod mostom v bavorskom meste... Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Nemecko, migranti Utečenci sedia pod mostom v bavorskom meste Freilassing na hranici medzi Rakúskom a Nemeckom.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel však zdôraznil, že Nemecko nemôže ponúknuť nový domov všetkým utečencom, ktorí do Európy prichádzajú. „Nemecko síce môže ponúknuť mnohým ľuďom novú vlasť, ale nie všetkým. Ani silné Nemecko nezvládne každý rok integrovať milión utečencov,“ upozornil vicekancelár Gabriel. „Nemecko pomáha – kto však pomôže Nemecku?“ uviedol v komentári pre denník Bild a vyzval Európsku úniu k spravodlivému rozdeľovaniu utečencov.

Poslanec Wolfgang Bosbach z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej varoval pred zrušením hraničných kontrol. „Nemôžeme ich za žiadnych okolností ukončiť, kým nevzniknú registračné centrá v južnej Európe a kým Nemecko nevytvorí centrálne zariadenie pre prijímanie utečencov,“ povedal.

Hľadajú alternatívne zdroje potravy

V Nemecku sa v súčasnosti utečencom nedostáva ubytovania, mnoho z žije v narýchlo vybudovaných stanových mestečkách. Niektorých trápi nedostatok jedla, snažia sa ho riešiť aj zberom lesných plodov. V oblasti Hannoveru kvôli tomu došlo k hromadnej otrave hubami, keď tri desiatky sýrskych utečencov zjedli jedovaté muchotrávky, ktoré im vzhľadom pripomínali jedlé huby z ich vlasti.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci