Európske lode v Stredomorí zachránili vyše 4700 migrantov

Európske lode v sobotu počas koordinovaných operácií pri pobreží Líbye zachránili 4 343 migrantov, ktorí sa na lodiach prevádzačov vydali na plavbu cez Stredozemné more do Európy, informovala agentúra AP.

19.09.2015 20:54
debata (27)

Do operácie sa zapojili lode talianskej pobrežnej stráže, námorníctva a colnej správy, ako aj dve lode dobrovoľníckych a mimovládnych organizácií, jedna nákladná loď a plavidlá z Nemecka, Británie a Chorvátska. Migranti sa plavili na ôsmich rybárskych lodiach a 12 gumených člnoch. Všetky pašerácke lode boli preplnené.

Zachránených migrantov previezli do záchytných táborov na juhu Talianska. Ďalších 400 migrantov plaviacich sa na drevených lodiach zachránila dnes pri pobreží Líbye posádka nemeckej fregaty Schleswig-Holstein. Väčšina zachránených pochádza zo Sudánu a Eritrey.

Líbya so svojimi 1770 kilometrami pobrežia sa v posledných mesiacoch stala centrom pre nelegálne prisťahovalectvo do Európy. Prevádzači využívajú chaos panujúci v krajine sužovanej násilím a bezvládím, aj keď v Líbyi existujú dve vlády sporiace sa o moc. Pašerákom nahráva aj prakticky minimálna kontrola na líbyjských hraniciach i to, že taliansky ostrov Lampedusa sa nachádza len asi 300 kilometrov od pobrežia Líbye.

Z nedávno zverejnenej bilancie Medzinárodnej organizácie pre migráciu vyplýva, že na riskantnú plavbu cez Stredozemné more sa od začiatku tohto roku vydalo rekordných 473 887 migrantov a utečencov, pričom o život ich prišlo alebo je nezvestných najmenej 2 750.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Stredozemné more #migračná kríza