Pri Turecku sa utopilo 13 migrantov, ďalších 26 je nezvestných pri Lesbose

Najmenej 13 obetí na životoch si v nedeľu vyžiadala zrážka dvoch lodí v tureckých výsostných vodách, informovala turecká pobrežná stráž. Podľa jej údajov v tureckých vodách sa zrazilo plavidlo prevážajúce migrantov s obchodnou loďou.

20.09.2015 17:01
debata

Plavidlo, na ktorého palube sa nachádzalo 46 migrantov, sa po zrážke prevrátilo. O život prišlo 13 ľudí vrátane šiestich detí. Po ďalších 13 nezvestných sa pátra. Zranenia utrpelo 20 ľudí, z nich siedmich museli ošetriť zdravotníci.

Loď prevádzačov vyplávala od tureckého pobrežia v provincii Canakkale. Turecko je jednou z krajín, ktoré ako prvé čelia najväčšiemu náporu utečencov od druhej svetovej vojny. Turecko má 900 kilometrov dlhú hranicu so Sýriou a rozhodlo sa pre politiku otvorených dverí pre Sýrčanov utekajúcich pred občianskou vojnou, ktorá vstúpila do piateho roku trvania. Na svojom území prijalo už asi 2,2 milióna Sýrčanov.

Ako minulý piatok informovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), časť z nich – asi 300 000 – sa medzičasom z Turecka plavbou cez Egejské more vydalo do Grécka. Turecká pobrežná stráž v uplynulom období z potápajúcich sa lodí zachránila 53.228 osôb, ďalších 274 ich však zahynulo.

Ďalšia potopená loď s migrantmi pri Lesbose; 26 nezvestných

Loď so 46 migrantmi alebo utečencami na palube sa v nedeľu potopila pri Grécku a pobrežná hliadka pri ostrove Lesbos vo východnej časti Egejského mora vyhlásila pátranie po 26 nezvestných osobách.

Informovala o tom agentúra AP s tým, že litovský vrtuľník z agentúry na ochranu vonkajších hraníc Európskej únie Frontex zbadal týchto ľudí pri juhovýchodnom pobreží Lesbosu v dnešných skorých ranných hodinách. Do oblasti boli vyslané dva člny pobrežnej hliadky, ktoré zachránili dovedna dve desiatky osôb.

Preživší vypovedali, že na palube ich plavidla bolo celkovo 46 ľudí. Údaje o národnosti migrantov neboli bezprostredne známe. Tento rok však už do Grécka prišli z neďalekého tureckého pobrežia stovky tisíc uchádzačov o azyl, väčšinou Sýrčanov, Iračanov či Afgancov utekajúcich pred násilnými a vojnovými konfliktami vo svojej vlasti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #utečenci #lesbos